Ποντιακοί χοροί στο Σινικό Τείχος

Μοιραστείτε το

Ποντιακοί χοροί επάνω στο Σινικό Τείχος; Κι όμως συνέβη από την Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα». Στις 19 Μαΐου 2019, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τα μέλη της Ένωσης ταξίδεψαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, προκειμένου να προωθήσουν τον Ποντιακό πολιτισμό. Καθώς επίσης να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου προσκλήθηκε από το Σινοαμερικανικό πανεπιστήμιο «SIAS» στην πόλη Χενάν της Κίνας.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε μέσω Πανεπιστημίου της Αθήνας, συνεργαζόμενου με το Κινεζικό. Προκειμένου η Ένωση να συμμετέχει μαζί με άλλους συλλόγους απ’ όλο τον κόσμο, στις εορταστικές εκδηλώσεις συμπλήρωσης των 20 ετών από την ίδρυση του πανεπιστημίου «SIAS».

Μια πολύ τιμητική πρόσκληση στην οποία και ανταποκρίθηκαν. Μάλιστα η Ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε μέρος στις τελετές, τόσο της έναρξης – όσο και της λήξης των εκδηλώσεων.


Στο Σινικό Τείχος

Καθώς όμως θα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» αποφάσισε να προγραμματίσει κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Πέραν εκείνης που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να επισκεφθούν το Πεκίνο, πέραν της πόλης Χενάν. Κάπως έτσι η ομάδα των 17 ατόμων βρέθηκε στις 19 Μαΐου στο Σινικό Τείχος, όπου και χόρεψαν Ποντιακούς χορούς, καθώς επίσης και στην Απαγορευμένη Πόλη.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα, στις 21 Μαΐου παραβρέθηκαν σε campus, με πάνω από 25.000 φοιτητές. Όπου μέσω μια ωριαίας εκδήλωσης, παρουσίασαν τον Ελληνικό – Ποντιακό πολιτισμό και κυρίως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Επιπρόσθετα έγιναν αναφορές τόσο στη Γενοκτονία των Ποντίων, όσο και στη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ικαρία και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τις οποίες παρουσίασε η ομάδα μέσω χορών και μουσικής. Επίσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του «ΕΟΤ Greece: 365-days destination» με υπότιτλους στα Κινεζικά.

Τέλος, μοιράσθηκαν 2.000 φυλλάδια (στα Αγγλικά) για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία του. Ενώ στους διοργανωτές δόθηκαν αναμνηστικά βραχιόλια για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


Δείτε στο παρακάτω video, απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» της ΕΡΤ. Στην οποία η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου, κ.Χρυσοχοΐδου Ράνια, μιλάει για το ταξίδι στην Κίνα και τις εκεί εκδηλώσεις.

Μοιραστείτε το