Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Σουηδία

Μοιραστείτε το

Η παρουσία των Ποντίων στη Σουηδία μαρτυρείτε από το 1960. Από το 1975 πλήθη Ποντίων άρχισαν να συσσωρεύονται στην Στοκχόλμη. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, αποτελούν το 60% και πλέον του Ελληνισμού.

Οι περισσότεροι Πόντιοι στη Στοκχόλμη προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα

Ενώ οι Έλληνες της Σουηδίας υπολογίζονται σε 20.000 περίπου (αριθμός σταθερός εδώ και πολλά χρόνια), της Στοκχόλμης κυμαίνονται στις 8.000 με 10.000.


Οι Πόντιοι της Σουηδίας

Οι Πόντιοι στη Σουηδία έχουν τις μεγαλύτερες επαφές μεταξύ τους, ενώ καλές είναι γενικά οι σχέσεις τους και με τους υπόλοιπους συνέλληνες.

Το Ποντιακό στοιχείο ζει και εργάζεται σε διάφορα σημεία της Στοκχόλμης. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι εγκατεστημένο στην Βόρεια Στοκχόλμη, που αποτελεί το 80% και πλέον του Ελληνισμού. Αρκετούς Πόντιους της Σουηδίας συναντάμε να εργάζονται στα εργοστάσια, ενώ πολλοί ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα. Υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων με καταξιωμένο έργο.

Οι περισσότεροι με την εργατικότητα τους δημιούργησαν όμορφα νοικοκυριά στην Ελλάδα, αλλά και στην Σουηδία.


Μετανάστες στη Σουηδία

Οι Πόντιοι της Α’ γενιάς συνάντησαν πάμπολα προβλήματα προσαρμογής (γλωσσικά, εργασιακά) σε σχέση με τα παιδιά τους

Πολλοί μεταθέτουν αλλεπάλληλα την ιδέα παλιννόστησης, επειδή προκύπτουν απρόβλεπτες δυσκολίες όπως: εκπαίδευση παιδιών, υγεία, σύνταξη. Ο πόθος όμως της οριστικής επιστροφής δεν τους εγκαταλείπει και πολλούς ταλαντεύει. Πολλοί απόκτησαν και την Σουηδική υπηκοότητα, πιστεύοντας σε μελλοντικές διευκολύνσεις (περίθαλψη, σύνταξη, οικονομικά).

Οι ξενιτεμένοι Πόντιοι της Σουηδίας εναρμονίστηκαν εύκολα με τα υπέροχα Σουηδικά κοινωνικά συστήματα. Ποτέ όμως με το βαρύ και αφιλόξενο κλίμα.

Συχνά εκεί ακούγεται Ποντιακή λύρα και στήνονται εντυπωσιακά Ποντιακά γλέντια!

Οι Σουηδοί εντυπωσιάζονται από τα φιλόξενα αισθήματά των Ποντίων, τα οποία και εξαίρουν. Συμπαθούν τους Ποντιακούς χορούς, την λύρα και την Ποντιακή ενδυμασία. Σε οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι υπεύθυνοι Σουηδοί εκφράζουν την αγάπη τους, στους ζωηρούς και σπάνιους ποντιακούς χορούς.

Κάποτε, ένας Σουηδός μουσικός είπε σ’ ένα λυράρη φίλο μου:

«Αυτό το όργανο μιλάει, κλαίει, είναι χαριτωμένο. Μ’ αρέσει!»

Έπειτα αγκάλιασε στοργικά την λύρα!

Οι Πόντιοι μετανάστες είναι αλώβητοι μπροστά σε κάθε κίνδυνο αφομοίωσης, είτε γλωσσικής, είτε πολιτιστικής. Συχνές είναι οι εκστρατείες τοπικών λυράρηδων στη Σουηδία, τονώνοντας και ψυχαγωγώντας τους εκεί Ποντίους.

Οι Σουηδοί διευκολύνουν υπέρμετρα τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Ποντίων. Παραχωρώντας αίθουσες και γενναίες οικονομικές επιχορηγήσεις. Στις περισσότερες Ελληνικές χοροεσπερίδες, κυριαρχεί ο Ποντιακός χορός.


Η νεολαία των Ποντίων της Σουηδίας

Οι νέοι, έχουν τον δικό τους πόθο Ποντιακών γνώσεων και κυρίως όσοι γαλουχούνται Ποντιακά, στα σπίτια τους. Δείχνουν, ιδιαίτερη σέβαση, από συναισθηματικούς λόγους, στους Ποντιακούς χορούς και την Ποντιακή μουσική. Ενώ αρέσκονται να περιπλανούνται στον άγνωστο και γοητευτικό κόσμο του Ποντιακού θεάτρου και διαλέκτου.

Η προσαρμογή των νέων στην Σουηδική κοινωνία είναι ομαλή, αφού άλλωστε δεν αντιμετωπίζουν γλωσσικά προβλήματα στα Σουηδικά.

Τα Ποντιόπουλα έχουν πολλές ελλείψεις στα Ελληνικά, τα οποία παρακολουθούν στο Σουηδικό σχολείο, καθώς και στο απογευματινό σχολείο του ελεύθερου χρόνου. Οι περικοπές των Ελληνικών στα Σουηδικά σχολεία, καθώς και η περιθωριοποίηση της μητρικής γλώσσας, τα τελευταία χρόνια, χειροτέρεψε την Ελληνομάθεια των νέων μας. Έτσι τα παιδιά υστερούν στα Ελληνικά, ενώ έχουν καλύτερη επίδοση στα Σουηδικά.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι σε μερικά Σουηδικά σχολεία, όπου φοιτούν Ποντιόπουλα, στις σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις, ακούγονται Ποντιακά τραγούδια. Ενώ χορεύονται και οι χοροί μας, με την Ποντιακή στολή.

Τέλος, ελάχιστα Ποντιόπουλα είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους όπως: ναρκωτικά, καταχρήσεις, ρατσισμός, ξενομανία, διακρίσεις κλπ.


Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης

Η ατέλειωτη αγάπη των Ποντίων της Στοκχόλμης στην Ποντιακή παράδοση, προκάλεσε την γέννηση του λαμπρού πολιτιστικού Συλλόγου, του «Ευξείνου Πόντου Στοκχόλμης».

Ο «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» με τα πολλά μέλη του, ανήκει στην χορεία των δραστήριων Ποντιακών συλλόγων. Η ανάδυση του Συλλόγου σε δύσκολους νεφελώδεις καιρούς, συμβάλει ποικιλοτρόπως στην αναθέρμανση του ηθικού των Ποντίων, καθώς και στη σύζευξη του Ποντιακού στοιχείου.

Από το 1984 αποτελεί το λυχνάρι, που φωτίζει κάθε Ελληνόπουλο που τον παρακολουθεί

Έγινε και καταφύγιο όσων πιστεύουν πως η Ποντιακή παράδοση τρεμοσβήνει! Διαδραματίζει ανεκτίμητο ψυχαγωγικό, μορφωτικό, ανθρωπιστικό και ενωτικό ρόλο. Αποτινάζοντας από την αρχή κιόλας την κομματική λαίλαπα, επέφερε καταπληκτική συσπείρωση των Ποντίων.

Βασικός στόχος του «Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης» είναι να διοχετεύσει την Ποντιακή εκπαίδευση στην νέα γενιά.

Έγινε μάλιστα, Ποντιακό σχολείο. Αφού μεταξύ άλλων παραδίδει μαθήματα Ποντιακής ιστορίας & λαογραφίας, σε παιδιά! Η καλλιέργεια εθίμων, διαλέκτου, θεάτρου, χορού, τραγουδιών, οι ομιλίες, οι εκδρομές και η έκθεση φωτογραφίας, ανήκουν στην ενεργό δράση του «Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης».

Η συμμετοχή κοριτσιών στις δραστηριότητες του Συλλόγου είναι συντριπτικά μεγαλύτερη των αγοριών.


Ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Από ένα test σε 50 παιδιά, διαπιστώθηκε πως τα 30 μιλούν και καταλαβαίνουν τα Ποντιακά. Τα 10 τα μισοξέρουν, τα άλλα 10 ελάχιστα καταλαβαίνουν.
  • Ποντιόπουλα έχουν παρουσιάσει εργασίες Ποντιακού περιεχομένου, στα Σουηδικά σχολεία. Για τους χορούς, την λύρα και την Ποντιακή ενδυμασία.
  • Ανύπαρκτη σχεδόν είναι η παρουσία Ποντίων στην Ελληνική πρεσβεία, το προξενείο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων, το Σουηδικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
  • Τα Ποντιακά βιβλία απουσιάζουν από τις Σουηδικές βιβλιοθήκες, που έχουν πολλά Ελληνικά βιβλία.Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μοιραστείτε το