Συνταγή για Τσουμούρ

Μοιραστείτε το

Το ψωμί ήταν βασικό στοιχείο στη διατροφή των Ποντίων. Μιας και οι εποχές που ζούσαν ήταν δύσκολες, οι Πόντιοι ήξεραν να κάνουν οικονομία. Για τον λόγο αυτό αυτό χρησιμοποιούσαν το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξουν «τσουμούρ».

Ένα ταπεινό, μα άκρως γευστικό και χορταστικότατο Ποντιακό γεύμα!


Τα Ποντιακά κρουτόν

Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή της Ποντιακής κουζίνας, η οποία μπορεί να παρασκευασθεί γρήγορα. Βασικό της υλικό είναι το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων ημερών και τα πιο απλά υλικά της κουζίνας σας.

Ούτε πολλά υλικά χρειαζόμαστε, ούτε περίπλοκες συνταγές…

Η παραδοσιακή εκδοχή του «τσουμούρ» ΔΕΝ περιέχει αυγά. Παρά μόνο κομματάκια ψωμιού, που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θα θυμίζει μαλακά μπισκότα.

Ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας Ποντιακά κρουτόν!


Υλικά για τη συνταγή

  • 8 – 10 φέτες ψωμί που περίσσεψε από τις προηγούμενες ημέρες.
  • Λίγη ζάχαρη.
  • 2 αυγά.
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ανάλατο αγελαδινό βούτυρο.


Εκτέλεση συνταγής

  • Κόψτε το ψωμί σε κυβάκια και αν έχει ξεραθεί, βρέξτε τα με λίγο νερό για να μαλακώσουν.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το λάδι ή το βούτυρο και να το ζεστάνετε μέχρι να κάψει.
  • Προσθέστε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατέψτε τα συνεχώς (με ξύλινη σπάτουλα), μέχρι αυτά να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
  • Πασπαλίστε (γενναιόδωρα) με ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν.
  • Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε στο τηγάνι το μείγμα, ανακατεύοντας.

Ο χρόνος που θα τηγανίσετε το τελικό μείγμα, εξαρτάται από το πως προτιμάτε το «τσουμούρ». Είτε μαλακό και αφράτο – είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα.

  • Απομακρύνετε το «τσουμούρ» από τη φωτιά και όσο είναι ακόμα ζεστό, σερβίρετε το.


Μπορείτε να συνοδέψετε το «τσουμούρ» με ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή γιαούρτι. Προσοχή όμως! Μη βάλετε κομματάκια του ψωμιού μέσα στο γάλα, γιατί θα λειώσουν.

Εναλλακτικά αντί για ζάχαρη, μπορείτε να ρίξετε στο τηγάνι ρίγανη και μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη. Έτσι το «τσουμούρ» σας θα γίνει σκορδάτο!


Διαβάστε επίσης: Το ψωμί στον Πόντο

Μοιραστείτε το