Η Αγία της Κλεισούρας και το θαύμα των Χαιρετισμών

Μοιραστείτε το

Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, η ασκήτρια της Καστοριάς, είχε σε πολύ μεγάλη ευλάβεια την Υπεραγία Θεοτόκο! Παρ’ όλο που ήταν αγράμματη, ήταν πλούσια στην παιδεία του Κυρίου και γνώριζε από καρδίας πολλές προσευχές…

Εκ των οποίων ιδιαίτερα αγαπούσε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας


Χαιρετισμοί της Παναγίας

Όσοι την γνώρισαν αναφέρουν ότι συχνά την άκουγαν να σιγοψιθυρίζει κάτι, και όσοι με παρρησία ή και με άδολη αφέλεια την ρωτούσαν τι λέει, η Γερόντισσα με χαρά τους απαντούσε «Τους Χαιρετισμούς παιδιά, τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας!».

Ένα από τα διακονήματα της ήταν και το να ανάβει τα καντήλια στα εξωκκλήσια πέριξ της Ιεράς Μονής όπου εγκαταβίωνε! Μία ημέρα λοιπόν ξεκίνησε με μία ευλαβή πνευματική της θυγατέρα και ανέβηκαν 300 μέτρα σε μία απότομη πλαγία πάνω από την Μονή. Προκειμένου να ανάψουν τα καντήλια στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Αφού λοιπόν άναψαν τα καντήλια, σκούπισαν το ξωκκλήσι και θυμιάτισαν, πήραν βιαστικά το δρόμο της επιστροφής. Μιας και τα απειλητικά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα προμήνυαν σφοδρή καταιγίδα


Το θαύμα

Με το που βγήκαν από το Παρεκκλήσιο η Αγία Σοφία της Κλεισούρας ξεκίνησε να απαγγέλει, όπως ήταν εξάλλου η συνήθεια της, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Η καταιγίδα δεν άργησε να ξεσπάσει. Και ήταν όντως σφοδρή. Νεροποντή με χοντρό χαλάζι! Και όμως! Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας έκαναν πάλι το θαύμα τους!

Η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι δεν άγγιξαν την Αγία Σοφία της Κλεισούρας και την κοπέλα που την συνόδευε. Ούτε μία σταγόνα δεν έπεσε πάνω τους! Και ενώ γύρω τους εμαίνετο η καταιγίδα, η Αγία Σοφία και η κοπέλα επέστρεψαν στεγνές στο Μοναστήρι. Απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.


Λίγα λόγια για την Αγία Σοφία της Κλεισούρας

Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, η Γερόντισσα Σοφία Χοτοκουρίδου (το γένος Αμανατίου Σαουλίδου) γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Σαρή Ποπά της επαρχίας Αρδάσης, του Νόμου Τραπεζούντας.

Το 1907 παντρεύτηκε τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη και το 1910 απέκτησαν ένα τέκνο. Το 1912 το παιδί πέθανε και δύο χρόνια αργότερα οι Τούρκοι πήραν τον άντρα της, στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε. Έτσι, η νεαρή χήρα Σοφία, το 1916, κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά με μεγάλη νηστεία.

Στην Ελλάδα, τόπος ασκήσεως της υπήρξε η Ιερά Μονή της Κλεισούρας. Το όνομα της γνωστότατο σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Γερόντισσα Σοφία Χοτοκουρίδου ασκήτευσε στη Μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, τα χρόνια που δεν υπήρχε μοναστική αδελφότητα και οργανωμένη κοινοβιακή ζωή.


– Διαβάστε επίσης: Η Πόντια που ανακηρύχθηκε ΑγίαΜοιραστείτε το