Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Μοιραστείτε το

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε περίπου το 1690 μ.Χ. στη περιοχή της «Μικράς Ρωσίας», την σημερινή Ουκρανία. Οι γονείς του, πιστοί Χριστιανοί οι ίδιοι, βάπτισαν τον γιο τους Χριστιανό και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου


Βιογραφία Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος λέγεται έτσι, γιατί η καταγωγή του ήταν από την περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στην οποία σήμερα βρίσκεται το κράτος της Ουκρανίας. Ο Ιωάννης από μικρός ήταν αναθρεμμένος με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αγαπούσε πολύ τον Θεό και την πίστη των πατέρων του.

Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1710-1711). Οπότε αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο ίππαρχο, που καταγόταν από το χωριό «Προκόπι» της Μικράς Ασίας.

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Όμως ο Άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου.

Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα.

Σε αυτόν τον στάβλο ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, όταν κοιμήθηκε, σε ηλικία 40 ετών.

Το σώμα του παραδόθηκε από το αφεντικό του στους Χριστιανούς του Προκοπίου, ώστε να το θάψουν σύμφωνα με τους κανόνες του Χριστιανισμού.


Προκόπι Ευβοίας

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ιδρύθηκε το νέο χωριό Προκόπι στην Εύβοια, από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τότε αποφασίστηκε να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό τους.

Η μεταφορά του σκηνώματός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι Ευβοίας, έγινε με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης», το 1924. Με το οποίο, εκτός από το σκήνωμά του Αγίου, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και 800 πρόσφυγες από το Προκόπι της Καππαδοκίας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος θεωρείται ο προστάτης της Εύβοιας

Το 1930 άρχισε να χτίζεται, στο Προκόπι Ευβοίας, Ιερός Ναός προς τιμήν του, ο οποίος ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλούς κόπους των πιστών, το 1951.


Θαύματα Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος είναι ένας πολύ αγαπητός Άγιος, ο οποίος συνδέεται με πολλά θαύματα, κάποια από τα οποία συνέβησαν σχετικά πρόσφατα. Το όνομα του συνδέθηκε με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια. Καθώς λέγεται ότι προστάτευσε χωριά της Εύβοιας, αλλάζοντας την πορεία του ανέμου και στέλνοντας βροχές.

Ο Άγιος Ιωάννης ενταφιάστηκε ως Χριστιανός. Τρία χρόνια μετά την ταφή του εμφανίστηκε στον ύπνο πιστών της περιοχής και ζήτησε να γίνει εκταφή του σκηνώματος του. Όταν έγινε η εκταφή, οι πιστοί είδαν ότι το σώμα του ήταν ακέραιο. Το σκήνωμα του τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στην οποία προσευχόταν κάθε μέρα ο Άγιος.

Μερικά χρόνια μετά από την τοποθέτηση των οστών, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Προκόπι και την εκκλησία, αλλά το σκήνωμα του Αγίου δεν έπαθε τίποτα. Οι πιστοί το μετέφεραν σε άλλο χωριό, αλλά αυτό γυρνούσε κάθε βράδυ στο Προκόπι και σταμάτησε μόνο μετά από πολλές αγρυπνίες.


Όπως προαναφέρθηκε, με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι πρόσφυγες αποφάσισαν να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου στην Ελλάδα. Κατά την πορεία του, το πλοίο το οποίο μετέφερε το σκήνωμα του Αγίου έπαθε βλάβη η οποία δεν μπορούσε να εντοπιστεί και να επισκευαστεί. Ωστόσο η βλάβη επισκευάστηκε με θαυματουργό τρόπο, όταν οι ναύτες έβγαλαν το σκήνωμα του Αγίου από το αμπάρι και το περιέφεραν στο κατάστρωμα.

Το Ιερό σκήνωμά του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου παραμένει άφθαρτο στο Προκόπι Ευβοίας, ενώ είναι δεκάδες οι μαρτυρίες πιστών για τη βοήθεια που τους έχει προσφέρει στην θεραπεία ασθενειών τους.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ασθενείς έχουν παραδεχτεί ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος τους θεράπευσε από την ασθένεια τους. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα το έχουν κάνει και επώνυμα, πράγμα που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα λεγόμενα τους.

«Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου Όσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν»


Διαβάστε επίσης: Τηλεοπτική σειρά για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο

Μοιραστείτε το