Απειλούν να διαβάσουν το Κοράνι στη Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε το

Όποιος εκπλήσσεται από το θράσος που επιδεικνύει ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον δεν γνωρίζει καλά τους Τούρκους. Η Αγιά Σοφιά ήταν για αυτούς η αρχή. Και άλλα μνημεία της Ορθοδοξίας θα ακολουθήσουν.

Η Τουρκία του Ερντογάν δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις της


Παναγία Σουμελά

Ήδη ο Τουρκικός όχλος προετοιμάζεται. Όχι μόνον στα εδάφη της γειτονικής χώρας, αλλά και στην Ελληνική Θράκη. Με προσωπικά μηνύματα που απεστάλησαν στα μέλη της μειονότητας προαναγγέλλεται η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, σε ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο. Ποιος το διακινεί;

Κάποιος που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του και που πάντως έχει αρκετές γνώσεις σχετικώς προς την ψηφιακή επικοινωνία. Ώστε να μην φαίνεται προέλευση από την Τουρκία ή από το τουρκικό πρακτορείο της Κομοτηνής. Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον.

Μια φωτογραφία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, με τη παρακάτω σημείωση στα τουρκικά, ήταν το μήνυμα: «Αν έχουμε πολύ φαντασία, θα κάνουμε και μαθήματα αναγνώσεως Κορανίου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά».


Ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο

Μήπως για αυτό ο Ερντογάν διέθεσε πιστώσεις για την ανακατασκευή της Μονής, για την επισκευή επικινδύνων τμημάτων της; Για να την καταστήσει ιεροδιδασκαλείο; «Μεντρεσέ» όπως την ονομάζουν;

Και οι αφελείς Έλληνες πίστευαν ότι άνοιγε νέο κεφάλαιο σχέσεων με την Τουρκία. Ότι θα μπορούσαν να εορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο στην σκλαβωμένη αυτή πατρίδα. Από όπου οι ιερές εικόνες που ξερίζωσαν οι Τούρκοι μεταφέρθηκαν -ευτυχώς- στο Βέρμιο, σε μια στέγη, η οποία για τους Έλληνες θα είναι πάντα προσφυγική.

Η Τουρκία του Κεμάλ έδιδε μια επίφαση κοσμικότητας, η οποία ουδόλως τον εμπόδισε να κάνει εγκλήματα και γενοκτονίες. Η Τουρκία του Ερντογάν δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις της. Τα μνημεία του πολιτισμού πρέπει να καλυφθούν από το εφιαλτικό πέπλο του πρωτόγονου Ισλάμ. Του μοναδικού Ισλάμ που κατανοεί ο Ερντογάν και που θέλει να το επιβάλλει με κάθε τρόπο.

Δεν ήταν η Αγιά Σοφιά το πρώτο σημάδι των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Καιρό τώρα δείχνει ότι απομακρύνεται από αυτό που κάποιοι ονόμαζαν δυτικό προσανατολισμό.

Δεν θα είναι η Παναγία Σουμελά η τελευταία του πράξις αρπαγής…


Καθολική κλιμάκωση

Στα πρότυπα των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που ανατίναζαν βουδιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και στα πρότυπα των βαρβάρων του ISIS που κατέστρεφαν τα μνημεία της Παλμύρας. Δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν υποτάξει στο Ισλάμ, οτιδήποτε υπάρχει στα εδάφη που η φυλή τους, έχει αρπάξει.

Και η Ευρώπη μιλά ακόμη «για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αυτός που έτρεχε στην Άγκυρα να κάνει κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου, έφερε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «ιδέες» για το πώς θα προχωρήσει σε διάλογο. Και ζητά πολιτική εντολή για να τον διεξαγάγει μόνος του!

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ευρωπαίος ψελλίζει προτάσεις για διάλογο και αποκλιμάκωση, την στιγμή κατά την οποία ο Τούρκος προχωρεί σε καθολική κλιμάκωση. Από τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την αμφισβήτηση του ρόλου δυνάμεων του μεγέθους της Γαλλίας και μέχρι την περιφρόνηση των μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού.

Αυτός είναι ο Ερντογάν…

Πηγή

Μοιραστείτε το