Δέηση Πόντου

Μοιραστείτε το

Η «Δέηση Πόντου» αποτελεί μια μουσικοθεατρική παράσταση – τοιχογραφία των παθών του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια εκδήλωση στη νέα Ελληνική δημώδη γλώσσα, για να είναι ευρύτερα κατανοητά τα νοήματα των ιστορικών γεγονότων, συμβόλων και κωδίκων.

Έρχεται στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης


Με βασικό πυλώνα τον αφηγητή Τάσο Νούσια, έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων ανδρών ηθοποιών, τα κείμενα διατρέχουν την Ιστορική ροή του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Με ποιητική διάθεση και λυρική προσέγγιση, που τονίζονται από τις ενορχηστρώσεις του γνωστού συνθέτη και δημιουργού Χρήστου Παπαδόπουλου.


Δέηση για τον Πόντο

Η «Δέηση Πόντου» χωρίζεται σε δύο αφηγηματικά και μουσικά μέρη.

Στο μεν πρώτο αποτυπώνεται με ενάργεια η αφήγηση των γεγονότων της Γενοκτονίας με κυρίως τραγούδια του Πόντου και κεντρικό πρωταγωνιστή την Λύρα του Πόντου.

Μια δοξαστική μουσική τοιχογραφία των παθών του Πόντου

Η ροή στηρίζεται στην παρουσία των κορυφαίων ερμηνευτών του Ελληνικού πενταγράμμου, αλλά και την Ποντιακής παράδοσης. Σε μοναδικά παραδοσιακά, έντεχνα και έθνικ μουσικά μέρη, αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό με τις ερμηνείες τους:

  • Ελένη Τσαλιγοπούλου
  • Γιάννης Κότσιρας
  • Αλέξης Παρχαρίδης
  • Χρήστος Χαλκιάς
  • Γιώργος Ατματσίδης
  • Χρήστος Καλλιοντζίδης
  • Σταύρος Παζαρέντσης

Φιλική συμμετοχή: Τάκης Βαμβακίδης, σε κείμενο του Δημήτρη Πιπερίδη.


Νίκος Καπετανίδης

Το δεύτερο μέρος είναι ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την εκτέλεση, στην αγχόνη, του Εθνομάρτυρα του Πόντου, Νίκου Καπετανίδη.

Ο Νίκος Καπετανίδης αποτέλεσε την σημαντικότερη μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού. Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα, την περίοδο της Γενοκτονίας πλήρωσε με την ζωή του την αταλάντευτη στάση του για την δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων, με ευθύνη της Τουρκίας, εις βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο.

Στο δεύτερο μέρος η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τον Γιάννη Κότσιρα θα ερμηνεύσουν κλασικά λαϊκά Ελληνικά τραγούδια. Που με τα κατάλληλα κείμενα της σεναριακής ροής, υποστηρίζουν την θεματολογία των ηρωικών στιγμών του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.

Σε ένα κρεσέντο ήχων – εικόνων σε γιγαντοθόνη και θεατρικών αφηγήσεων του Τάσου Νούσια και της Βερόνικας Αργέντζη.

Η «Δέηση Πόντου» χρησιμοποιεί την τελειότερη μέθοδο ήχου και φωτισμού, όσο και των ηχητικών και οπτικών εφέ. Για να προσδώσει στα κείμενα και τις έξοχες ερμηνείες το πλαίσιο που αγκαλιάζει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Συνολικά επί σκηνής θα λειτουργήσουν 20 μουσικοί και τραγουδιστές. Με μεικτή ορχήστρα παραδοσιακών λαϊκών και σύγχρονων οργάνων υπό την διεύθυνση του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η «Δέηση Πόντου» θα λάβει χώρα την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα έναρξης 20:30, στο ανοιχτό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης


> Πληροφορίες – Προπώληση Εισιτηρίων <

Μοιραστείτε το