Φούστουρον – Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Μοιραστείτε το

Φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον), μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της Ποντιακής κουζίνας. Η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των Ποντίων.

Η παραδοσιακή εκδοχή περιλαμβάνει μόνο αυγά, βούτυρο και αλάτι. Με το πέρασμα όμως των χρόνων εμπλουτίστηκε με υλικά που τη νοστιμεύουν ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση του μάγειρα.


Γαμπρέ, φούστουρον τρως;

Σύμφωνα με την εθιμοτυπία του Ποντιακού γάμου, το πρωινό της γαμήλιας ημέρας, γαμπρός και συγγενείς έφταναν έφιπποι στο σπίτι της νύφης. Όπου τους περίμεναν τα καθιερωμένα κεράσματα: Μια πιατέλα με κότα βραστή για τον κουμπάρο και μια πιατέλα φούστουρον για τον γαμπρό.

«Γαμπρέ, φούστουρον τρως;» ρωτούσε η μητέρα της νύφης τον μέλλοντα γαμπρό, ενώ του προσέφερε την παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα, κατά το «Νυφόπαρμα». Μετά το φαγητό, οι γονείς της νύφης τον οδηγούσαν στην πόρτα του δωματίου της, όπου του παρέδιδαν την σύζυγο του.


Ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα. Με μια μικρή προαιρετική παραλλαγή…


Υλικά για 2 άτομα

  • 4 αυγά
  • 3 κουταλάκια της σούπας βούτυρο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες (των 250 γρ.)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φέτα (200-250 γρ.) τριμμένη με το χέρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση συνταγής

  • Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτοντας το γιαούρτι και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Εναλλακτικά με ένα μίξερ χειρός μπορούμε να τα ανακατέψουμε πιο γρήγορα.
  • Μόλις το βούτυρο στο τηγάνι αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε το μίγμα και τηγανίζουμε καλά γυρίζοντας το και από τις δύο πλευρές. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;
  • Αφού ελέγξουμε πως έχει ψηθεί καλά, από την κάτω πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου σκεπάζουμε το τηγάνι. Το αναποδογυρίζουμε ώστε το φούστουρον να μείνει στο πιάτο και το ξαναρίχνουμε πια στη φωτιά με την άψητη όψη του.
  • Μοιράζουμε στην επιφάνειά του το τυρί και σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή με λίγο αλουμινόχαρτο. Μόλις το τυρί μας λιώσει και το μίγμα φουσκώσει και ροδοκοκκινίσει, το φούστουρον είναι έτοιμο.

Ζεστό όπως είναι, το σερβίρουμε γρήγορα, με όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.


Καλή Όρεξη!

Μοιραστείτε το