Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου

Μοιραστείτε το

Οι Καβαλιώτες με καταγωγή από τη Νικόπολη του Πόντου ίδρυσαν το Σωματείο «Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου». Με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και ειδικότερα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία: «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΝΤΟΥ», με έδρα την Καβάλα


Ιδρυτική διακήρυξη

Στην ιδρυτική διακήρυξη του Σωματείου «Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου» αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η ιδέα της ίδρυσης του Σωματείου αυτού βασίστηκε στην αγάπη και στη λαχτάρα των μελών του, να διασώσουν τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό της Νικόπολης του Πόντου.

Για την επίτευξη του ευγενούς σκοπού, καλούμε όλους τους Πόντιους και τους Ποντιακούς Συλλόγους της περιοχής να συνεργαστούν μαζί μας. Ώστε να αναδείξουμε, με τη βοήθεια τους, τις άγνωστες έως σήμερα πτυχές του κοινού μας πολιτισμού.

Υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε όλοι ισότιμα, μακριά από προσωπικές επιδιώξεις, συμφέροντα και οφέλη, για την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νικόπολης. Με συνεχή μελέτη, έρευνα, συλλογή και διάσωση κάθε γραπτής και προφορικής πηγής.

Εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον διακαή πόθο των προγόνων μας. Να μη ξεχαστεί η πατρίδα τους και να διασωθεί ο πολιτισμός τους, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».


Νικόπολη Πόντου

Η Νικόπολη είναι μία από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις του Πόντου. Βρίσκεται βορειοανατολικά του νομού Σεβάστειας, στα σύνορα με την Αρμενία. Οι Έλληνες ονόμαζαν την πόλη και Γαράσαρη. Παραφθορά της τουρκικής ονομασίας «Καραχισάρ».

Η επαρχία της Νικοπόλεως ήταν ίσως η ιστορικότερη και με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τη Ρωμαϊκή και μετέπειτα Ελληνική μεσαιωνική αυτοκρατορία.

Μοιραστείτε το