Κοτόπουλο με πλιγούρι και πασκιτάν

Μπορεί η κατανάλωση κρέατος στον Πόντο να ήταν αρκετά χαμηλή και ελάχιστη η παρουσία του στη Ποντιακή κουζίνα. Όμως η πτηνοτροφία ήταν μια άκρως «οικογενειακή υπόθεση». Για το λόγο αυτό οι Πόντιοι είχαν εντάξει στη διατροφή τους αρκετό κρέας πουλερικών (κότες, πάπιες, χήνες).

Ακολουθεί παρακάτω μια συνταγή (πολύ εύκολη στην εκτέλεση της), για να φτιάξετε και εσείς… κοτόπουλο με πλιγούρι και πασκιτάν. Ένα νόστιμο φαγητό για το μεσημεριανό τραπέζι σας και όχι μόνο.


Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γραμμάρια, σε μερίδες.
  • 2 φλ. πλιγούρι.
  • 3/4 φλ. βούτυρο αγελαδινό.
  • ½ πασκιτάν (διαβάστε παρακάτω).
  • Αλάτι – Φεσκοτριμμένο πιπέρι.


Εκτέλεση συνταγής

  • Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο στο βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο νερό και αλάτι, σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει γύρω στη 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε το πλιγούρι με 4 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε έως ότου απορροφηθεί το υγρό.
  • Διαλύουμε το πασκιτάν σε λίγο νερό και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να βγάλουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα όταν γίνει και να μαγειρέψουμε μόνο του το πλιγούρι.

Καλή σας όρεξη!


Τι είναι το Πασκιτάν

Πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας (χωρίς αλάτι) του «Ταν». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις «Μπασκί» (πίεση) και «Ταν», επειδή είναι υποπροϊόν του «Ταν». Το οποίο με τη σειρά του είναι το προϊόν που μένει μετά την απομάκρυνση του βουτύρου από το γιαούρτι.

Το δικό μας στραγγιστό γιαούρτι…

Το «Ταν» τοποθετείται σε πάνινους σάκους για να στραγγίσει και να μας δώσει το «Πασκιτάν». Στο οποίο η υπόξινη γεύση του γιαουρτιού παραμένει, χωρίς να καλύπτει τη γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση.