Κεφίρ το θαυματουργό
Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, …
Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, …
Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, …
Μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε νόστιμη τυρόπιτα με μυζήθρα. Της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα φύλλα Περέκ, τα οποία «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε… …
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που εμβαθύνει σε ιδιαίτερες γαστρονομικές και κοινωνικές πλευρές της Ποντιακής γαστρονομίας. Ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, μιλάει για την Ποντιακή κουζίνα, για …
Τα φύλλα περέκ έχουν Ποντιακή καταγωγή και φτιάχνονται με δύο απλά υλικά, αλεύρι και νερό. Ο συνδυασμός γεύσεων που μπορείτε να κάνετε με τα φύλλα αυτά …
Τα Βαρένικα είναι ζυμαρικά που έφεραν οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Από τότε, μπορούμε να πούμε πως έχουν ενταχθεί στη Ποντιακή κουζίνα και αποτελούν …
Τι είναι τα Ποντιακά bar snacks; Θα μάθουμε σύντομα! Οι βραδιές με Έλληνες και ξένους guest chefs συνεχίζονται στη κουζίνα του street food εστιατορίου «Surfer Maya», …
Τα πιροσκί αποτελούν ένα αγαπημένο έδεσμα των Ποντίων. Προέρχονται από τη Ρωσία και έχουν ως βάση το ζυμάρι, με γέμιση της επιλογής μας. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή …
Το «Υβριστόν» ή «Εβριστόν» είναι τα παραδοσιακά Ποντιακά ζυμαρικά, τα οποία δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι των Ποντίων. Μοιάζουν με χυλοπίτες, είναι πεντανόστιμα, ενώ και …
Η Ποντιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια δωρικότητα. Λίγα υλικά, απλή διαδικασία, γρήγορο μαγείρεμα. Τα Μαντία είναι ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων και πρόκειται για ζυμαρικά με …
Οι Πόντιοι, ως γλύκισμα, δίνανε στα παιδιά τους τσιριχτά. Τσιριχτά σερβίριζαν και στους Ποντιακούς γάμους. Τα οποία μάλιστα τρώγανε αντί για ψωμί. Τα τσιριχτά θα μπορούσαμε …
Τα Χαψία ήταν τα δημοφιλέστερα ψάρια στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από τον Νοέμβριο έως και τις αρχές …
Φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον), μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της Ποντιακής κουζίνας. Η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των Ποντίων. Η παραδοσιακή εκδοχή …