Κυπριανός Παπαϊωάννου – Έτσι τον τιμάει το ΑΠΘ

Μοιραστείτε το

Ο νεαρός φοιτητής, από την Κύπρο, είναι ένας από τους δεκάδες νεκρούς που άφησε πίσω η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ο Κυπριανός Παπαϊωάννου καθόταν στο δεύτερο βαγόνι και η σορός του ταυτοποιήθηκε.

«Ποιος το ‘λπιζε να γίνουνε τα μούσκλια τα νυχτιάτικα, στεφάνι στα μαλλιά σου…»


Υποτροφία στη μνήμη του Κυπριανού

Ο αδικοχαμένος Κυπριανός Παπαϊωάννου επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, με τη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε μετωπικά στα Τέμπη, στον Ευαγγελισμό της Λάρισας. Η σορός του, βρέθηκε στο δεύτερο βαγόνι και ταυτοποιήθηκε.

Οι γονείς και οι στενοί συγγενείς του, είχαν φτάσει στην περιοχή λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Προσεύχονταν να γίνει ένα θαύμα. Πλέον ανεβαίνουν και εκείνοι έναν αδιανόητο Γολγοθά, που φαντάζει ατελείωτος.

Τη θέσπιση υποτροφίας στη μνήμη του 23χρονου φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα προτείνει η Σχολή στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.


Στο ψήφισμα για την τραγική απώλεια του Κυπριανού Παπαϊωάννου, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αναφέρει ότι δικαιούχος της υποτροφίας θα είναι ένας Κύπριος ή μια Κύπρια, που θα φοιτήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στη Σχολή.

Μεταξύ άλλων, η Κοσμητεία αποφάσισε να συνδράμει την οικογένειά του στη νομική της υποστήριξη ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων, για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης που δικαιούται.

Η Κοσμητεία θα συμμετάσχει στην εξόδιο ακολουθία (Δευτέρα 6.3.2023) στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Αυγόρου Κύπρου. Αντί στεφάνου, κατά την επιθυμία της οικογένειάς του, θα κατατεθούν 300 ευρώ για την αποπεράτωση των έργων συντήρησης του ναού.

Κυπριανός Παπαϊωάννου


Το «προφητικό» τραγούδι

Θρηνεί και η οικογένεια του «Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου» για τον αδόκητο χαμό του Κυπριανού Παπαϊωάννου. Με τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου, κ. Σπύρος Σπύρου, να δηλώνει:

«Ο Κύπρος μας ήταν ένας ώριμος για την ηλικία του μαθητής. Η αγάπη του για τη βυζαντινή μουσική ως παιδί ιερέα, τον οδήγησε να φοιτήσει στο σχολείο μας με ειδικότητα στη ψαλτική τέχνη. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Μουσικό Σχολείο και στο Λύκειο του Φώτη Πίττα που φοιτούσε το πρωί.

Ο Κυπριανός μας βοηθούσε και μετά την αποφοίτησή του. Όταν τον καλούσαμε ήταν πάντα δίπλα μας».

Σχετικά με το «προφητικό» τραγούδι (ακούστε το παρακάτω), ο κ. Σπύρου αναφέρει:

«Χθες θυμήθηκα κάτι που ίσως ήταν και προφητικό. Ήρθε μια μέρα και μου είπε, κύριε θέλω να μου ηχογραφήσεις το μέρος του πιάνου για μια εκδήλωση που θα τραγουδήσω στο κατηχητικό.

Τον ρώτησα ποιο τραγούδι θέλει. Μου είπε ότι το τραγούδι ήταν «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι να κρύβει ο Θεός για εμάς.

Αυτό το τραγούδι είναι του Τώνη Βαβάτσικου και έχει τον πιο μακρύ τίτλο τραγουδιού στην Ελλάδα. Τον ρώτησα που ξέρει το τραγούδι, αφού πρόκειται για ένα τραγούδι που κέρδισε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πολύ παλιά. Μου είπε ότι το ήξερε γιατί παρακολουθεί πράγματα…

Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Ήταν πολύ ώριμος για την ηλικία του. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και ήταν πολύ χαρούμενος που πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης»

Για την τελευταία τους συνάντηση, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου είπε ότι τον είδε τελευταία φορά σε μια εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους.

«Λίγο μετά που ανοίξαμε μετά την πανδημία. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ότι χρειάζομαι τη βοήθειά του και ήταν εκεί όντως.

Θα είναι βαθιά στην καρδιά μας! Τις επόμενες μέρες θα σκεφτούμε κάποιες ενέργειες που έχουμε στο μυαλό μας»


Διαβάστε επίσης: Αυτή η χώρα σκότωσε την μητέρα μου

Μοιραστείτε το