Ο Πόντιος που έφτιαξε το απόλυτο γλυκό

Μοιραστείτε το

Ο Πόντιος που έφτιαξε το απόλυτο γλυκό και με βάση τη Θεσσαλονίκη ένα από τα 50 καλύτερα ζαχαροπλαστεία του κόσμου, έκανε επίσης και ένα μοναδικό λάθος…

Τα γνωστά «τρίγωνα Πανοράματος», που θα έπρεπε να ονομάζονται «τρίγωνα Ελενίδη»


Γιάννης Ελενίδης

Ο Γιάννης Ελενίδης είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το «απόλυτο γλυκό», το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου. Τα γνωστά σε όλους «τρίγωνα Πανοράματος», αυτή η θεσπέσια απόλαυση για κάθε ουρανίσκο.

Η ιστορία του Γιάννη Ελενίδη είναι από εκείνες που διδάσκουν στους νεότερους, τι σημαίνει βιοπάλη. Από γονείς πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 1930, μαζί με το μεγάλο κύμα των Ελλήνων μεταναστών από τη Μικρά Ασία.

Εγκαταστάθηκαν σε μια κακοτράχαλη τότε περιοχή, η οποία λεγόταν «Αρσακλί», που στη πορεία μετονομάστηκε σε «Πανόραμα» και σήμερα θεωρείται η πιο ανεβασμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.


Γαλακτοπωλείο Ελενίδη

Η οικογένεια επιβίωσε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στο γάλα μιας κατσίκας, που στην πορεία έγιναν δύο κ.ο.κ. Μέχρι την ώρα που η οικογένεια αποφάσισε να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με τον χώρο.

Αρχικά πουλώντας το γάλα από πόρτα σε πόρτα, μέχρι την ώρα που άνοιξε το δικό της γαλακτοπωλείο, το οποίο τα πρώτα χρόνια παρείχε μόνο γιαούρτι και ρυζόγαλο. Ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε στο πρώτο ζαχαροπλαστείο της περιοχής.

Ο Γιάννης Ελενίδης τροφοδοτούσε για χρόνια με φρέσκο γάλα όλη σχεδόν την πόλη

Το «Γαλακτοπωλείον Ελενίδη» έγινε τότε μαγνήτης για τους Θεσσαλονικείς της μεταπολεμικής Ελλάδας, οι οποίοι έκαναν ουρά για να προμηθευτούν το γάλα, τις κρέμες και τα ρυζόγαλα.


Τρίγωνα Ελενίδη – Τρίγωνα Πανοράματος

Πνεύμα ανήσυχο ο Γιάννης Ελενίδης έψαχνε νέα προϊόντα για την βιτρίνα του, επιλέγοντας πάντα τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά. Πλέον διέθετε μπακλαβά, καταΐφι, παγωτό, προφιτερόλ, αλλά δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος.

Από έναν βοηθό του έμαθε ότι υπήρχε ένα άλλο ζαχαροπλαστείο, το «Νίκος», το οποίο προσέφερε ένα γλυκό που έμοιαζε με κώνο. Πήγε και δοκίμασε, αλλά δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα, αφού φτιαχνόταν από σφολιάτα, ούτε όμως και από τη γεύση της σαντιγίς που χρησιμοποιούσαν.

Για τον λόγο αυτό, όπως είχε κάνει και με άλλα προϊόντα του, ο δαιμόνιος Πόντιος άρχισε να πειραματίζεται. Μέχρι που βρήκε το «τραγανό φύλλο κρούστας» ως την καλύτερη δυνατή λύση και στη συνέχεια κατέληξε και στη γέμιση – κρέμα. Η συνταγή της οποίας έκτοτε παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.


Στην ουσία τα έκανε όλα τέλεια, όπως υποστηρίζουν και όλοι όσοι από τότε έχουν βάλει στο στόμα τους τα περίφημο τρίγωνα. Το οποίο στην αρχή ήταν τα «τρίγωνα Ελενίδη», ακολούθως έγιναν «τρίγωνα Πανοράματος» λόγω της περιοχής και τέλος «τρίγωνα Θεσσαλονίκης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Ελενίδης έφτασε στο σημείο να μένει άυπνος τα Σαββατοκύριακα. Έτσι ώστε να καλύπτει την τεράστια ζήτηση, με περίπου 10.000 άτομα να κάνουν ουρές για να γευτούν τα διάσημα «τρίγωνα Πανοράματος», το διαχρονικό δημιούργημά του.


Το ένα και μοναδικό λάθος

Τα γνωστά σε όλον τον κόσμο «τρίγωνα Πανοράματος» θα ονομαζόντουσαν κανονικά «τρίγωνα Ελενίδη», εάν ο Γιάννης Ελενίδης δεν έκανε ένα καίριο και μοναδικό λάθος…

Η ιστορία γράφεται μία φορά

Το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωσε, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν έσπευσε (αντίθετα από ό,τι τον συμβούλευαν) να κατοχυρώσει την ονομασία. Καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν ο ανταγωνισμός ήταν σφοδρός.

Ακόμη και έτσι όμως, τα δικά του «τρίγωνα Ελενίδη» είναι όχι μόνο τα πρώτα, αλλά και τα καλύτερα!

Τρίγωνα Πανοράματος


Στα 50 καλύτερα ζαχαροπλαστεία του κόσμου

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα «τρίγωνα Ελενίδη» (και όχι Πανοράματος ή Θεσσαλονίκης έτσι γενικά και αόριστα) φιγουράρουν ανάμεσα στα 150 θρυλικά ζαχαροπλαστεία του πλανήτη, στη λίστα που δημοσίευσε το «Taste Atlas» και μάλιστα κατέχουν την περίοπτη 50η θέση της σχετικής λίστας.

Σήμερα την σκυτάλη έχουν πάρει τα παιδιά του, Βαγγέλης και Κώστας. Οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν την πατροπαράδοτη συνταγή στους δικούς τους απογόνους. Οι οποίοι θα συνεχίσουν να μας προσφέρουν τα «τρίγωνα Ελενίδη» στα θρυλικά κόκκινα χωνάκια, τα οποία από μόνα τους αποτελούν την καλύτερη εγγύηση.


Διαβάστε επίσης: Votanakia της Άρτεμης

Μοιραστείτε το