Ο θρυλικός Σαμψών

Μοιραστείτε το

«Σαμψών», ένας παλαιστής – θρύλος, που για πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, δίνοντας παραστάσεις μέσα από τις οποίες επιδείκνυε την απίστευτη δύναμη του.

Ο «γίγαντας» που έσπαγε μάρμαρα με το κεφάλι
και περνούσαν από πάνω του τριαξονικά φορτηγά


Γιάννης Κεσκελίδης

Ο Γιάννης Κεσκελίδης (ή Κεσκιλίδης), γνωστός με το προσωνύμιο «Σαμψών», γεννήθηκε στη Καλαμαριά, στις 5 Ιουνίου 1929. Όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία, η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Κεσκελίδης προέρχονταν από οικογένεια Ποντίων, οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του «Πειραϊκού Συνδέσμου», ως αθλητής ελευθέρας πάλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν, διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο μικρός Γιάννης δεν δίστασε να τα βάλει με έναν Γερμανό αξιωματικό. Όχι μόνο πάλεψε, αλλά νίκησε τον στρατιωτικό και έδειξε από νωρίς τη δύναμη του αλλά και την κλίση στην πάλη.


Πρωτοπαλαιστής και μασίστας

Ο γνωστός σε όλους «Σαμψών», από τη δεκαετία του ’50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμης του, ως πρωτοπαλαιστής και μασίστας. Επί δεκαετίες συνάρπαζε το κοινό σε πλατείες και χωριά ανά την Ελλάδα, με αγώνες επιδείξεως – παραστάσεις.

Με τους άθλους του μεγάλωσαν γενιές και γενιές

Το όνομά του «Σαμψών» γράφτηκε με χρυσά γράμματα σε αυτό το είδος λαϊκής ψυχαγωγίας. Οι παραστάσεις που έδινε τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή, έως του σημείου από πολλούς να χαρακτηρισθεί ως ο «λαϊκός ήρωας» με την απίστευτη δύναμη.

Από τα πλέον γνωστά νούμερα του ήταν αυτό όπου ξάπλωνε στον δρόμο και πάνω από το σώμα του περνούσαν τριαξονικά φορτηγά! Ενώ όσοι τον είδαν ζωντανά, έχουν να θυμούνται το ματωμένο του πρόσωπο, καθώς έσπαγε ξύλα και πέτρες με το κεφάλι του.


Το χειροκρότημα και η μοναξιά

Για την αναγνώριση, το χειροκρότημα, την αγάπη που λάμβανε από τον κόσμο, αλλά και για την μοναξιά που νιώθει, είχε αναφερθεί ο Γιάννης Κεσκελίδης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή…

«Για μένα το χειροκρότημα ήταν τα πάντα. Ήταν μια δικαίωση και μια αναγνώριση. Ο κόσμος με λάτρεψε. Γύρισα όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές, προσφέροντας θέαμα. Το ίδιο γύρισα και την Ανατολή. Πήγα παντού.

Πόνεσα, μάτωσα, έσπασα σπόνδυλο, όμως άντεξα γιατί έπρεπε να επιβιώσει η οικογένειά μου»

Με τα μάτια του να δακρύζουν, πρόσθεσε…

«Νιώθω μοναξιά. Από τότε που έχασα τη γυναίκα μου, το στήριγμά μου, αφέθηκα. Ζω για να ζω. Η μόνη παρηγοριά μου πλέον είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

Νοσταλγώ όσα έζησα, όταν ο κόσμος με χειροκροτούσε στις αλάνες και τις πλατείες. Με αγάπησε ο κόσμος και τον αγάπησα πολύ. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Πλέον σιωπή…»


Ο «Σαμψών», ο παλαιστής – θρύλος έφυγε από τη ζωή ξημερώματα Σαββάτου 25 Μαΐου 2019, σε ηλικία 90 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», λόγω πνευμονίας. Μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε στη περιοχή της Νέας Ιωνίας.


Διαβάστε επίσης: Ο δικός μας Μίλτος Τεντόγλου

Μοιραστείτε το