Οι βασιλικοί τάφοι του Πόντου

Μοιραστείτε το

Το όρος Harsena (Χαρσενέ) και οι βασιλικοί τάφοι στους βράχους, των Ποντίων βασιλέων, στη βόρεια πλευρά της Αμάσειας, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να προστεθούν από την UNESCO, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα επιβλητικά στην όψη, μνημεία του Πόντου


Οι βασιλικοί τάφοι

Οι 5 λαξευμένοι (πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα) τάφοι στους βράχους των ηγετών του βασιλείου του Πόντου (3ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.) είναι από τους μεγαλύτερους τάφους σε βράχο στην Ανατολία και μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα βασιλικών τάφων στον κόσμο.

Μάλιστα, ο δήμος της Αμάσειας έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει στο εξωτερικό. Έχοντας ενταχθεί στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον μεγάλο Πόντιο Έλληνα στωικό φιλόσοφο και ιστορικό Στράβων, εδώ είναι θαμμένοι οι 5 βασιλείς του κράτους του Πόντου, της δυναστείας των Μιθριδατών:

  • Μιθριδάτης
  • Αριοβαρζάνης
  • Μιθριδάτης Β΄
  • Μιθριδάτης Γ΄
  • Φαρνάκης Α΄

Σε αυτούς τους πέντε και στις οικογένειες τους, ανήκουν τα ταφικά μνημεία της Αμάσειας.


Επιβλητικά μνημεία

Το ότι είναι βασιλικοί αντανακλάται στην μορφή και την διακόσμησή τους, το επιβεβαιώνουν όμως και τα κείμενα του Στράβωνα. Πρόκειται για μνημεία επιβλητικά στην όψη, σχεδιασμένα να δεχθούν το νεκρό, στον αποκομμένο από τον έξω κόσμο νεκρικό θάλαμο.

Ο νεκρός βρίσκεται απομονωμένος εντός του θαλάμου, ενώ μόνον η πρόσοψη του τάφου απευθύνεται στους ζωντανούς. Προκειμένου να υπενθυμίζει σε αυτούς την ύπαρξή του και να προκαλεί με την επιβλητικότητα της δέος και σεβασμό.

Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό κατάλοιπο της εποχής που η Αμάσεια ήταν η πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου


Οι τάφοι των βασιλέων του Πόντου, όπως είναι πιο γνωστοί, στη διάρκεια των αιώνων είχαν διάφορες χρήσεις. Στην πρώιμη Χριστιανική περίοδο ήταν ναοί. Ενώ επί Οθωμανών ήταν αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως συμπεριλαμβάνονταν στα κτίσματα του παλατιού.

Συνολικά υπάρχουν 21 τάφοι σε βράχους,
στην υπόλοιπη κοιλάδα και τη γύρω περιοχή

Οι βασιλικοί τάφοι της Αμάσειας συλήθηκαν κατά την αρχαιότητα. Με αποτέλεσμα να χαθούν οι πληροφορίες σχετικά με την ακριβή χρονολόγησή τους και την αντιστοιχία τους με τους βασιλείς της δυναστείας των Μιθριδατών. Σήμερα είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Αμάσειας.


Όρος Harsena

Το όρος Harsena (ύψους 272 μέτρων) είναι από ασβεστόλιθο σε μορφή ενός αιχμηρού κώνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης που δημιουργήθηκε από τον ποταμό Yesilırmak (ποταμός Ίρις), όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αμάσειας.

Η λέξη «Harsena» πιστεύεται ότι έχει προέλθει από τη φράση «Harsuwana-Arsuawana» στη γλώσσα Χατιάν. Που σημαίνει «όμορφη ευλογημένη πόλη του ποταμού» (για την Αμάσεια).


Δείτε επίσης: Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα

Μοιραστείτε το