Πως γεννήθηκε η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι»

Μοιραστείτε το

Σε ένα επαγγελματικό του ταξίδι στην Κίνα, πριν από 15 χρόνια, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ξεκίνησε να διαβάζει ένα πολυσέλιδο χειρόγραφο (στη Ρωσική γλώσσα), που του είχε παραδώσει νωρίτερα στενός του συνεργάτης. Ήταν «Το Κόκκινο Ποτάμι» του Χάρη Τσιρκινίδη, που μέσα από τον έρωτα δύο νέων εξιστορούσε την απόλυτη τραγωδία των Ελλήνων της Ανατολής.

Ο ρόλος του Χάρη Τσιρκινίδη – Μανούσου Μανουσάκη και Ιβάν Σαββίδη, στην υλοποίηση της τηλεοπτικής σειράς τη χρονιάς


Ιβάν Σαββίδης

Τότε, στο ταξίδι στην Κίνα, ήταν που του γεννήθηκε η ιδέα να μεταφέρει «Το Κόκκινο Ποτάμι» στη μικρή οθόνη. Όπως και έγινε, κάνοντας τα μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης να χτυπούν κόκκινο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης κατά τη πρόσφατη Avant Premiere της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», δήλωνε:

«Πάντα σκεφτόμουν ότι θα αισθανθώ πολύ ευτυχής όταν θα επενδύσω στη σειρά “Το Κόκκινο Ποτάμι”. Θα είμαι τελικά ευτυχής όταν αισθανθώ ότι η σειρά πραγματικά υλοποιήθηκε, δηλαδή ο κόσμος την αποδέχθηκε. Αν αυτή η σειρά προβληθεί σε χιλιάδες σπίτια – και όχι μόνο Ελληνικά.

Δεν είναι απλώς μια τραγωδία ενός νεαρού ζευγαριού, αλλά η τραγωδία ολόκληρου του Ελληνικού έθνους. Είναι αυτό που έχουμε περάσει ή πιο σωστά, αυτό που έχουν περάσει οι πρόγονοι μας».


Χάρης Τσιρκινίδης

Το μυθιστόρημα «Το Κόκκινο ποτάμι» περιέχει στοιχεία, μαρτυρίες και ντοκουμέντα που ο συγγραφέας έχει αντλήσει από την πολυετή του έρευνα στα Γαλλικά διπλωματικά αρχεία. Τη περίοδο 1987-1990, όταν υπηρετούσε ως διπλωματικός ακόλουθος Άμυνας, στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Το 1998 ο κ. Τσιρκινίδης ήταν μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπίας που κατέθεσε στην έδρα του ΟΗΕ υπόμνημα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μαζί με βουλευτές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του οργανωμένου Ποντιακού χώρου.

Γόνος Ποντιακής οικογένειας που μεγάλωσε με διηγήσεις για συγγενείς που χάθηκαν στη μακρινή πατρίδα, ο κ. Τσιρκινίδης αποκάλυψε πως ένας Πόντιος πρόσφυγας Αρχιμανδρίτης αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθεί με την ιστορική έρευνα γύρω από τη Γενοκτονία.


Μανούσος Μανουσάκης

Το βιβλίο δεν άγγιξε μόνο τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη. Ο οποίος μετά το «Ουζερί Τσιτσάνης» αποφάσισε να αναδείξει την τραγική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ανατολής γενικότερα.

«Μ’ άγγιξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς δεν πρόκειται απλώς για μια εξιστόρηση φρικτών γεγονότων. Αλλά για μια ιστορία αγάπης, μια ιστορία για τη ζωή δύο οικογενειών, δύο ερωτευμένων με φόντο την τραγωδία που ήταν εν εξελίξει…».

Ο κ. Μανούσος Μανουσάκης έκανε γνωστό πως το τελικό ερέθισμα να προχωρήσει στην παραγωγή της σειράς ήταν, το 2018, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Όταν σε μια παρουσίαση της τελευταίας ταινίας του, τον ρώτησε μία κυρία από το κοινό «γιατί κανείς δεν ασχολείται με τη Γενοκτονία;». Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, πλέον είχε πάρει την απόφαση να αναδείξει τα γεγονότα που συνεχίζουν να στοιχειώνουν μεγάλο μέρος των Ελλήνων.

Ο ίδιος απευθύνθηκε αμέσως στο OPEN TV, γνωρίζοντας τόσο την ευαισθησία του κ. Σαββίδη, όσο και τις δυνατότητες στην ποιότητα παραγωγής που επιζητούσε.

Όπως δηλώνει ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, με «Το Κόκκινο Ποτάμι» επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, αλλά να μοιραστεί με τον κόσμο μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας του Ελληνισμού. Να συζητήσει μαζί του την αβεβαιότητα που μας επιβάλλει αυτή τη στιγμή η διεθνής πολιτική.


«Το Κόκκινο Ποτάμι» είναι μία από τις ακριβότερες παραγωγές της τηλεοπτικής σεζόν 2019 – 2020

Είναι πρώτη φορά που η Ποντιακή Γενοκτονία αποτελεί το επίκεντρο μιας τηλεοπτικής σειράς μυθοπλασίας στην Ελληνική τηλεόραση. Με τη φρίκη των γεγονότων να μεταφέρονται μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων. Τον έρωτα, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, παρά τη βαρβαρότητα της πολυτάραχης αυτής περιόδου. Που ξεκινάει το 1895 και καταλήγει το 1923 με τον ξεριζωμό.

Πηγή

Μοιραστείτε το