Ραντεβού στην Αθήνα με Ποντιακούς χορούς

Μοιραστείτε το

Κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών, στη Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκαν διάφορα σημαντικά θέματα. Επιπρόσθετα όμως ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε από τον Δήμαρχο Αθηναίων μια μεγάλη χάρη.

Η χάρη που ζήτησε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από τον Χάρη Δούκα


Εκδήλωση με Ποντιακούς χορούς

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, συζητήθηκαν διάφορσα σημαντικά θέματα. Επιπρόσθετα όμως, ο εκ Πλατάνων Τραπεζούντας καταγόμενος πρώτος πολίτης της Πόλης ζήτησε από τον Δήμαρχο Αθηναίων μία προσωπική χάρη.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε από τον Χάρη Δούκα να κανονίσει εκδήλωση με Ποντιακούς χορούς, για να χορέψει και ο ίδιος. Εξάλλου η αγάπη του Ιμάμογλου για τους χορούς της πατρίδας του, της Μαύρης Θάλασσας, είναι γνωστή.

Συγκεκριμένα, ξεπροβοδίζοντας τον δήμαρχο Αθηναίων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου του είπε κατά λέξη:

«…και κοίτα να κανονίσεις που θα πάω για να χορέψω Ποντιακά, όταν έρθω στην Αθήνα»

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δήμαρχο Αθηναίων, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη επίσκεψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα, θα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και εκδήλωση με Ποντιακούς χορούς.


Μονή της Χώρας

Κατά την επίσκεψη του στη Τουρκία, ο Χάρης Δούκας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει στην UNESCO, χρησιμοποιείται πλέον ως τέμενος.

Ο Χάρης Δούκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ευαίσθητο θέμα της «Μονής της Χώρας», εκφράζοντας ανησυχία για τη μετατροπή της σε τέμενος. Ο δήμαρχος της Αθήνας επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη να ενώνουν, όχι να διχάζουν.

Ο Χάρης Δούκας τη χαρακτήρισε «πολύ αρνητική εξέλιξη», καλώντας σε σεβασμό των ιστορικών μνημείων.

«Είμαστε στεναχωρημένοι για τη Μονή της Χώρας»

«Είχα την ευκαιρία να δω και τον Πατριάρχη, όπου έγινε εκτενέστερη συζήτηση και βεβαίως είμαστε στεναχωρημένοι, διότι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στην UNESCO. Αντί να ενώνει την ανθρωπότητα, χρησιμοποιείται πια ως τέμενος και αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Οφείλουμε αυτά τα μνημεία να τα διαφυλάσσουμε και όχι να διχάζουν. Βεβαίως υπάρχουν κανόνες και πρότυπα πως διασφαλίζεις τέτοια μνημεία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Συζητήσαμε περισσότερο για τα θέματα της δικιάς του δικαιοδοσίας, εκεί μπορεί πραγματικά να παρέμβει και να έχουμε αποτέλεσμα»


Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Γενοκτονία

Πηγή

Μοιραστείτε το