Σαρακοστιανά Πιροσκί

Μοιραστείτε το

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα νόστιμη, αλλά και νηστίσιμη συνταγή. Τα Πιροσκί αποτελούν ένα απολαυστικό και αγαπημένο έδεσμα των Ποντίων και όχι μόνο. Μιας και όπου κι αν τα σερβίρετε, θα γίνουν ανάρπαστα!

Το μυστικό του πετυχημένου πιροσκί είναι το λάδι, το οποίο δεν πρέπει να αφήσεις να καεί. Επίσης έχει τεράστια σημασία, το πιροσκί να μην είναι λαδωμένο. Εδώ παίζει ρόλο το ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία και το σωστό ζύμωμα.


Υλικά για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
  • 1 ½ κούπα χλιαρό νερό.
  • ½ κ. σ. ζάχαρη.
  • 1 κ. σ. αλάτι.
  • 1 κ. σ. λευκό ξύδι.
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο.
  • Περίπου 500 γρ. αλεύρι.


Υλικά για τη γέμιση

  • 5-6 μεγάλες πατάτες.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι.
  • 1 ματσάκι μαϊντανό.
  • Ελαιόλαδο.
  • Αλάτι – Πιπέρι – Ρίγανη.
  • Λάδι για τηγάνισμα.


Εκτέλεση συνταγής

  • Σηκώνουμε μανίκια και αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
  • Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε κάπου με μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα, για να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο).
  • Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
  • Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και αμέσως προσθέτουμε της βρασμένες πατάτες, μαζί με ½ κούπα από το νερό στο οποίο τις βράσαμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά μας.
  • Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα πιροσκί. Κόβουμε, πάντα με τα δάχτυλά μας λαδωμένα, ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Το ανοίγουμε, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση, το κλείνουμε σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» για δύο λεπτά.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά το κάθε κομμάτι, από όλες τις πλευρές.


Τα πιροσκί έχουν καταγωγή από τη Ρωσία

Θεωρούνται πλήρες γεύμα και καταναλώνονται όχι μόνο συμπληρωματικά, αλλά μπορούν να σταθούν και μόνα τους σε ένα μεσημεριανό τραπέζι.


Πηγή

Μοιραστείτε το