Στη κουζίνα του «Σισλί»

Μοιραστείτε το

Μια βόλτα στο εστιατόριο «Σισλί», με τη νόστιμη κουζίνα και τις γεύσεις της Πόλης, της Σμύρνης και του Πόντου. Σε ένα πέτρινο κτίριο, χτισμένο το 1923, με ζεστή ατμόσφαιρα και ωραία αυλή, στα βόρεια προάστεια της Αθήνας.

Θα νιώσετε την ατμόσφαιρα της Πόλης, μέσα από γεύσεις, χρώματα και αρώματα της Μικράς Ασίας


Αυθεντική Πολίτικη κουζίνα

Το εστιατόριο «Σισλί» στην Αγία Παρακευή είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για πολίτικη κουζίνα στην Αθήνα. Ο πλούσιος κατάλογος του «Σισλί» συνδυάζει οικογενειακές – παραδοσιακές συνταγές, αλλά και άλλες που μαθεύτηκαν στην πορεία.

Σε έναν όμορφο χώρο με προσεγμένο διάκοσμο, πέτρα και έναν υπέροχο κήπο, θα νιώσετε την αυθεντική ατμόσφαιρα της Πόλης, μέσα από γεύσεις, χρώματα και αρώματα της Μικράς Ασίας.

Το πηγάδι στην χαλαρή, σπαρμένη με δέντρα και λουλούδια και στρωμένη με χαλικάκι αυλή του, στην πίσω πλευρά, όπου μεταφέρονται τα καλοκαίρια τα Πολίτικα, Σμυρναίικα και Ποντιακά πιάτα που μαγειρεύουν στην κουζίνα, κρατάει από τότε.

Στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του «Σισλί» βλέπεις παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες, που μαρτυρούν το παρελθόν του κτιρίου


Στο «Σισλί» μπορείτε να γευτείτε «Φιστικλί κεμπάπ», «Τουκιουρούκ» και «Χαϊντάρι». Το «Χουνκιάρ μπεγιεντί» τους, με έντονη τη γεύση της καψαλισμένης μελιτζάνας, είναι νοστιμότατο. Θα βρείτε επίσης «κεφτεδάκια Σμυρναίικα», «Κιμαλί» ένα κριθαράκι με κιμά και σάλτσα, καθώς επίσης και «ιτσλί», τους πλιγουροκεφτέδες της Ανατολής.

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το «Καραντενίζ» (πάει να πει «Μαύρη Θάλασσα»). Είναι μια χειροποίητη πίτα στρωμένη με χαλούμι, ντομάτα και ωραίο ψιλοκομμένο σουτζούκι.

Στο «Σισλί» επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ζουμερά παϊδάκια, χωριάτικο λουκάνικο, χειροποίητα μπιφτέκια, γαρδούμπες, σαλάτες, ποικιλία σε ορεκτικά και μαγειρευτά.


Τα αλίπαστα, μαζί και κάποια ποτά, έρχονται από τη Κωνσταντινούπολη. Τα Ποντιακά τυριά και το ξυγαλί (βούτυρο που παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού) το οποίο μπαίνει στο πεϊνιρλί, από το Κιλκίς.

Αυθεντική Πολίτικη κουζίνα


Η ιστορία του Σισλί

Ο Πέτρος Τσιροζίδης, μιλάει για το κατάστημα που άνοιξε πριν από 8 χρόνια, στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας.

«Η δουλειά μας δεν ήταν αυτή» εξηγεί. Ο ίδιος είχε εργοστάσιο με υφάσματα. Η σύζυγός του, Αθηνά, είναι λογίστρια. Με την κρίση της κλωστοϋφαντουργίας αποφάσισαν να στήσουν ένα μαγαζί που να σερβίρει φαγητά που έτρωγαν στο σπίτι τους και άλλα που βρήκαν στα ταξίδια τους.

Το «Σισλί – Αυθεντική Πολίτικη κουζίνα» το άνοιξε μαζί με τον Γεώργιο Παπαγεωργίου, τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που μέχρι το 2014, που τους έδωσε τα κλειδιά, κράταγε εκεί τα βαρέλια με τα κρασιά του. Σε συνέχεια της οινικής παράδοσης του… το μαγαζί σερβίρει μόνο χύμα κρασί (έχεις πάντως και την επιλογή της μπίρας).

«Είναι ένα μέρος που είχε ιστορία πριν από μας. Είχε ξαναϋπάρξει ταβέρνα στο παρελθόν, από το 1948 έως το 1979. Τότε ονομαζόταν Λιοπεσιώτισσα».

Στη νέα του φάση ξεκίνησε ως «Παπαγεωργίου», μέχρι που πριν μια τετραετία κατοχύρωσαν το όνομα «Σισλί – Αυθεντική Πολίτικη κουζίνα».

«Η εν λόγω περιοχή της Κωνσταντινούπολης έχει το μεγαλύτερο Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο. Ένα άλλο σημαντικό νεκροταφείο είναι στο Μπαλουκλί»

Ο Πέτρος Τσιροζίδης που γεννήθηκε στη Καισαριανή, με κάποια από τα πιάτα που σερβίρει μεγάλωσε. Η μητέρα του καταγόταν από τη Σμύρνη, ο πατέρας του από την Τραπεζούντα και το μενού του καταστήματος του έχει στοιχεία από το οικογενειακό τους τραπέζι.

«Σισλί – Αυθεντική Πολίτικη κουζίνα»
Λεωφόρος Μεσογείων 376, Αγία Παρασκευή – ΑΘΗΝΑ

Ωράριο
Καθημερινά: 13.00 – 23.30
Παρασκευή – Σάββατο: 13.00 – 00.00
Τρίτη κλειστά

Κόστος: 18-22 ευρώ το άτομο, χωρίς τα ποτά
Τηλέφωνο: 2106008885


Διαβάστε επίσης: Η Ποντιακή κουζίνα στην αγορά Μοδιάνο

Μοιραστείτε το