Συνταγή για Χοσάφ

Το «Χοσάφ» είναι ένα Ποντιακό παραδοσιακό επιδόρπιο, με υπέροχα αρώματα της πατρίδας. Η λέξη «Χοσάφ ή Χουσάφι» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη «Hoşaf» που σημαίνει φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης. Αυτό που εμείς λέμε κομπόστα φρούτων.

Τον Σεπτέμβριο στον Πόντο συνήθιζαν να ετοιμάζουν κομπόστες για το φθινόπωρο και τον επικείμενο χειμώνα, από αποξηραμένα φρούτα (κυρίως από δαμάσκηνα, σύκα, μήλα, βερίκοκα και σταφίδες).


Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, μήλα, βερίκοκα, κράνα).
  • Σταφίδες (1 φλυτζάνι).
  • Ζάχαρη (4 κουτάλια της σούπας).
  • Ξύλο κανέλας (προαιρετικά).
  • Νερό.


Τρόπος παρασκευής

  • Πλένουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βάζουμε σε νερό, τουλάχιστον για 4 ώρες, ώστε να μουλιάσουν. Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει καλά.
  • Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  • Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη και βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Το «Χοσάφ» σερβίρεται χλιαρό ή κρύο από το ψυγείο


Συμβουλές – Ιδέες

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποικιλία από αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, κυδώνι, μύρτιλλα κ.α.), τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται φυσικά στην παραδοσιακή συνταγή.
  • Τα φρούτα μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα ή να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη, καθώς επίσης να ρίξετε μέσα ένα ξύλο κανέλας.
  • Μπορεί να ολοκληρώσει το γεύμα σας, ως επιδόρπιο.
  • Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, περίπου για έναν μήνα.

Καλή Όρεξη!


Δοκιμάστε να σερβίρετε «Χοσάφ» ως επιδόρπιο σε ένα τραπέζι και σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις!