Βουλή: Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας

Μοιραστείτε το

Με ενός λεπτού σιγή τίμησε η Βουλή, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Σε ειδική συνεδρίασή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης, τόνισε:

«Καθήκον όλων μας είναι να μετατρέπουμε, με νηφάλια ανάγνωση, την τραγωδία αυτή των Ελλήνων του Πόντου, σε δύναμη»

Παράλληλα, σχολιάζοντας το χθεσινό μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ως πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Τουρκίας, την κάλεσε να αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Οι απόγονοι των θυμάτων δεν ησυχάζουν, δεν ζητούν εκδίκηση αλλά την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, δηλαδή της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αυτή η αναγνώριση είναι ένα δημοκρατικό αίτημα και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος που κανείς πια δεν αμφισβητεί. Ότι υπήρξαν απολύτως αναιτιολόγητες επιθέσεις και σφαγές εναντίον των Ποντίων»

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ακόμα ότι κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ποντίων υπήρξε η γλώσσα. Είτε ως μέσο της επιβίωσής τους, είτε ως όχημα μεταφοράς της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Πρόσθεσε ότι η έστω και αργή ενσωμάτωσή των Ποντίων στην Ελλάδα, θεωρείτε τομή στη νεότερη ιστορία και αφετηρία της σύγχρονης Ελληνικής ταυτότητας.


Κέντρο Ποντιακών Ερευνών

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση τόσο στη λειτουργία του Κέντρο Ποντιακών Ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το οποίο θα συμβάλει σημαντικά, όπως είπε, στη διαιώνιση της μνήμης και της ιστορίας. Δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα προχωρήσει στη στελέχωσή του, όσο και στη δημιουργία Μουσείου Προσφύγων. Που έχει στόχο τη διάσωση των κτιρίων, στις προσφυγικές κατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.


Το μήνυμα της Ολομέλειας

Εκ μέρους της Ολομέλειας του Σώματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε:

«Τιμούμε τα 100 χρόνια μοναξιάς των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τον φυσικό τους χώρο. Που ζητούν δικαίωση και αναγνώριση.

Όποιος είδε τη σημαία στη Βουλή, χθες, που έμοιαζε με ματωμένο ποτάμι, όπως αυτό που άφησαν πίσω τους οι Πόντιοι και δεν ανατρίχιασε, δεν έχει καρδιά.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια επέτειος για συλλογική δράση. Αλλά και ένα νέο ξεκίνημα για αγώνα με συνεννόηση, σύνεση και συναίνεση. Το χρωστάμε τις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που θα έρθουν».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μίλησε εκ μέρους της παράταξης του στη Βουλή:

«Σήμερα δεν δακρύζουμε, δεν κάνουμε μνημόσυνο, αλλά στεριώνουμε την πατρίδα, μέσα από τη μνήμη και την εγρήγορση. Και στέλνουμε προς το θύτη το μήνυμα να αλλάξει πλεύση και να αναγνωρίσει το πολλαπλό έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Μέσα από τη λύτρωση της συγνώμης για το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε ειλικρινείς σχέσεις».

Νέα Δημοκρατία

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε μέσα από τη Βουλή και ο Κώστας Τζιάρας. Ο οποίος μιλώντας μέρους της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για…

«Ιστορικές αλήθειες που δεν μπορούν να διαγραφούν»

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Εκ μέρους της ΔΗ.ΣΥ., ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επανέφερε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, προς τον πρόεδρο της Βουλής. Για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής στη Βουλή, με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.

«Στην Επιτροπή πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Ποντιακών Οργανώσεων. Οι οποίοι οφείλουν να μην τις εμπλέκουν σε κομματικούς ανταγωνισμούς»

Το Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Ξεκινώντας με εθνική συνεννόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζοντας θεσμικά ως Ελλάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε μεθοδικά στη διαφύλαξη ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας. Γιατί το οφείλουμε στις αρχές και στις αξίες μας, αλλά κυρίως σε όλο τον περήφανο Ποντιακό Ελληνισμό».

ΚΚΕ

Από την πλευρά του Κ.Κ.Ε. μίλησε ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης:

«Το ΚΚΕ συνεχίζει παντού να στηρίζει την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»

Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν στη φοβερή γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μα και διδασκόμαστε για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.

Εξετάζουμε εκείνα τα τραγικά γεγονότα όχι τυπικά, επετειακά, αλλά στην ουσία τους. Εντάσσοντάς τα στο ιστορικό, το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν. Και τα ερμηνεύουμε από την σκοπιά των εργατικών και των λαϊκών συμφερόντων. Ώστε να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν οι νεώτερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία.

Είναι κι αυτό μια συμβολή κόντρα στη λήθη και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Ποιοι είμαστε, από που ερχόμαστε και που πρέπει να πάμε».

Ένωση Κεντρώων

Στις Ποντιακές του ρίζες αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα στη ανθρωπότητα.

«Κατάγομαι, από τη μεριά της μητέρας μου, της Αναστασίας Μεντεσίδου, από την Τραπεζούντα του μαρτυρικού Πόντου. Συνδέομαι άμεσα με τον πόνο και το αίμα του ιστορικού Πόντου.

Στέλνουμε το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης, καταδικάζοντας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πασχίζουμε να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων. Για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα κατά του ανθρώπου. Παρόμοιο έγκλημα αθώων θυμάτων».

Ποτάμι

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του βουλευτή του Ποταμιού, Νίκου Νυφούδη:

«Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι στόχος όλων των κυβερνήσεων. Και πρέπει να το επιδιώξουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικαίωσης μνήμης η αναγνώριση της Ιστορίας.

Η αποδοχή της Ιστορίας, η συμφιλίωση μας με το παρελθόν, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον. Διότι η άρνηση μιας Γενοκτονίας είναι το έσχατο στάδιο που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές».

Μοιραστείτε το