Ο χορός του μαύρου πελαργού

Μοιραστείτε το

Ένα βιβλίο με τον συμβολικό τίτλο «Ο χορός του μαύρου πελαργού», που παραπέμπει στον Πυρρίχιο χορό των Ποντίων. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, πλούσια σε μαρτυρίες, σκέψεις και ιστορικές πληροφορίες.

Μια απίστευτη – αληθινή ιστορία, που έγινε μυθιστόρημα


Σχετικά με το βιβλίο

Ο δεκατριάχρονος Φάνης ακούει του παππού τις ιστορίες, για τα «μαύρα χρόνια» που πέρασε και δεν μπορούσε να καταλάβει όσα του έλεγε. Τότε ο παππούς του δήλωσε:

«Έχω σκοπό να σου τα γράψω κάποτε όλα και με λεπτομέρειες. Θα τα καταλάβεις τότε, μην ανησυχείς! Σου το υπόσχομαι!»

Έτσι αρχίζει να καταγράφει την περιπετειώδη, σκληρή και επικίνδυνη ζωή του. Αρχίζοντας από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, την προσφυγιά των Ποντίων το 1922, τον πόλεμο του 1940, τα μαθητικά του χρόνια τη δεκαετία του ’50. Και στη συνέχεια στα καράβια και τα ταξίδια του σε μακρινές θάλασσες.

Όμως μια μέρα ο παππούς εξαφανίζεται και η οικογένεια του αναστατώνεται. Ο Φάνης, ο 13χρονος εγγονός του βάζει µε τον νου του τα χειρότερα. Ψάχνοντας μήπως άφησε κάποιο σημείωμα ο παππούς, ανακαλύπτει ένα τετράδιο µε την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του.

Μπορεί άραγε να κρύβεται εκεί η αιτία γι’ αυτή την εξαφάνιση; Με τις ανατροπές που γρήγορα θ’ ακολουθήσουν, όλοι θα εκπλαγούν, και ο Φάνης παρέα µε τη φίλη του την Άννα θα μάθουν πράγματα που ούτε τα φαντάζονταν!

«Ο χορός του μαύρου πελαργού» υπάγεται στον ευρύτερο κύκλο των ιστορικών αφηγήσεων, υπηρετώντας μια πολύ βασική ιδέα, την «παιδαγωγική» σχέση του παππού με τον εγγονό.

Στο μυθιστόρημα «Ο χορός του μαύρου πελαργού», από τα 10 κεφάλαια του βιβλίου, τα 4 περιέχουν την ιστορική βιογραφία του παππού. Ενώ η συγγραφέας προσφέρει με το ποικιλόμορφο αφηγηματικό ύφος της, μια ενδιαφέρουσα ιστορία, πλούσια σε μαρτυρίες, σκέψεις και ιστορικές πληροφορίες.

Οι έφηβοι, αλλά και οι μεγάλοι θα χαρούν τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο αυτό φωτίζει τα ιστορικά γεγονότα και ασφαλώς θα προβληματιστούν. Εξάλλου, η ιστορική αφήγηση πάντα ευεργετεί, έτσι κι αλλιώς, τον αναγνώστη της. Πολύ περισσότερο όταν εκπορεύεται από ένα αγαπημένο πρόσωπο, όπως είναι ο παππούς.


Στοιχεία για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου
  • ISBN: 978-960-16-8362-1
  • Κατηγορία: Νεανική Λογοτεχνία
  • Έτος έκδοσης: 2019
  • Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
  • Σελίδες: 128
  • Ενδεικτική τιμή: 6€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Μοιραστείτε το