Χριστός γεννέθεν

Μοιραστείτε το

«Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον» λένε τα Ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων, που εξιστορούν τη ζωή του Χριστού. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού, αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για την ανθρωπότητα, μιας και χώρισε την ιστορία σε χρόνια «προ Χριστού» και «μετά Χριστόν».

Το πνευματικό μήνυμα της γέννησης του Ιησού Χριστού


Η γέννηση του Ιησού Χριστού

Η γέννηση του Ιησού Χριστού είναι ένα γεγονός που γιορτάζεται σε όλες τις Χριστιανικές χώρες του κόσμου. Και αυτό διότι με τη διάδοση του Ευαγγελίου στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έγινε γνωστό το έργο του Ιησού Χριστού, με τη σταύρωση και την Ανάστασή Του. Καθιερώθηκε να εορτάζεται η γέννησή Του ως γιορτή ανάμνησης αυτού του θαυμαστού γεγονότος.

Το γεγονός της γεννήσεως του Ιησού είναι το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις μαρτυρίες των μεγάλων ιστορικών συγγραφέων και φιλοσόφων. Απόδειξη της αλήθειας αυτής είναι ότι χωρίστηκε η ιστορία της ανθρωπότητας σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ονομάστηκε, όπως είναι γνωστό, η εποχή προ Χριστού και το δεύτερο η εποχή μετά Χριστόν.


Ο Ευαγγελιστής Λουκάς τονίζει ότι κατά την ώρα της γεννήσεως του θείου Βρέφους, ο ουρανός εκπροσωπείται από τους αγγέλους και η γη από τους ποιμένες. Ο Ευαγγελιστής αναφέρει ότι Άγγελος Κυρίου φανερώνεται στους ποιμένες και τους λέγει την ευχάριστη είδηση της γεννήσεως του θείου Βρέφους.

Σημειώνουμε ότι το περιβάλλον που γεννιέται ο Ιησούς, σύμφωνα με την αφήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά, είναι δοξολογικό και χαρούμενο. Ψαλμούς και ύμνους αναπέμπουν και εκφράζουν όλα τα δημιουργήματα προς τον Ύψιστον…

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»

Άγγελοι και ποιμένες δοξολογούν τον Κύριον, διότι χαρίζει την ειρήνη πάνω στη γη και τη σωτηρία στους ανθρώπους. Όλες οι δυνάμεις, επίγειες και ουράνιες συμφιλιώνονται, δημιουργώντας μια μουσική συμφωνία και εξυμνούν τον Κύριον.

Οι ποιμένες, που συμβολίζουν τους απλοϊκούς και ταπεινούς ανθρώπους, πρώτοι βλέπουν και γνωρίζουν το θείο Βρέφος, τον αληθινό Υιό του Θεού. Με βαθιά πίστη ασπάζονται Αυτόν και διαπιστώνουν ότι όλα εκείνα, που τους είχε πει ο άγγελος Κυρίου, είναι αληθινά. Κατόπιν επιστρέφουν στην πόλη της Βηθλεέμ «δοξάζοντες και αινούντες τον Θεόν».


Τα Χριστούγεννα σήμερα

Όμως στην εποχή μας, τα Χριστούγεννα, αυτή η γιορτή είναι δυστυχώς περισσότερο συνδεδεμένη με την εμπορικότητα, παρά με το πνευματικό μήνυμα του μεγάλου μυστηρίου της ενανθρώπισης του Θεού.

Η πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών επηρεάζεται και απειλείται με την παγκοσμιοποίηση των λαών της ανθρωπότητας. Διότι κάθε λαός, κάθε έθνος, έχει διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις.

Όμως το περιεχόμενο της αφηγήσεως του Ευαγγελιστή Λουκά είναι επίκαιρο και εποικοδομητικό για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα της Χριστιανικής ζωής και να γιορτάσουμε συνειδητά τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Οφείλουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί να ζήσουμε με βιωματικότητα την πίστη μας και η Χριστιανική ζωή να γίνει «θεωρία και πράξη». Προσωπικά να είμαστε αφοσιωμένοι και να πιστεύουμε με όλη μας τη καρδιά στο θέλημα του Θεού.

Ο Κύριος δεν γεννήθηκε για να γιορτάζεται για εμπορικούς λόγους. Αλλά γεννήθηκε για να γεννηθεί στη δική μας πνευματική καρδιά, ώστε να αγωνιστούμε μαζί Του τον καλό αγώνα της πίστης μέχρι τέλους.


Αυτά τα Χριστούγεννα ας αποτελέσουν εμπειρία αληθινής γέννησης του Ιησού Χριστού μέσα μας, δηλαδή αναγέννησής μας

Όπως για τους σκλαβωμένους τότε & ψυχικά ταλαιπωρημένους Πόντιους, η Γέννηση του Ιησού Χριστού αποτελούσε φωτεινή ελπίδα. Ελπίδα για την απελευθέρωση τους από τη δουλεία, οι οποίοι την υπέμειναν δίχως να χάνουν την πίστη τους για Ανάσταση και Εθνική ελευθερία.

Αμήν!

Μοιραστείτε το