Αναστασιάδης: Αίτημα Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας

Μοιραστείτε το

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης (βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας), πρότεινε, σε δηλώσεις του στο Ράδιο ΛΕΛΕΒΩΣΕ, να έρθει το θέμα της Γενοκτονίας προς συζήτηση στην Επιτροπή. Να προωθηθεί η διεθνής αναγνώριση και να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής διπλωματίας.

Διαβάστε και ακούστε παρακάτω, τις δηλώσεις του κ. Σάββα Αναστασιάδη στο Ράδιο ΛΕΛΕΒΩΣΕ 101,3 FM


Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας

Όπως ανέφερε ο κ. Σάββας Αναστασιάδης:

«Το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων το αντιμετωπίζω με την ίδια ευαισθησία και τη συναισθηματική φόρτιση που νιώθει ο κάθε Πόντιος. Και όχι ως ένας πολιτικός που το χρησιμοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους.

Το 2014, κατά τη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, αν δεν είχα αντιδράσει, θα είχε καταργηθεί, ντε φάκτο, το δικαίωμα του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Διότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τότε στη βουλή, ποινικοποιούσε μόνο την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Eνώ δεν λαμβάνονταν καμία μέριμνα για τη Γενοκτονία που αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Βουλή. Τότε δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα και τον κερδίσαμε, γιατί τον δώσαμε με πίστη και χωρίς να υπολογίσουμε κόστος».

Αναφορικά με τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας:

«Επειδή ασχολούμαι χρόνια με το θέμα αυτό, θέλω να πω ότι οι Σύλλογοι, τα Ποντιακά σωματεία και οι Ομοσπονδίες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελληνική βουλή το 1994, που ήταν χρέος της πολιτείας απέναντι στους αδικοχαμένους και ξεριζωμένους, ανέλαβαν το βαρύ έργο να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και το αίτημα.

Διότι η πολιτεία από τότε δεν είχε αναλάβει καμία άλλη πρωτοβουλία. Οι προσπάθειες των Συλλόγων έφεραν αποτελέσματα, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την Κύπρο, την Αρμενία.

Εδώ και αρκετά χρόνια μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η Ελληνική Πολιτεία για να ολοκληρώσει το χρέος της απέναντι στους γενοκτονημένους, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία διεθνοποίησης του θέματος. Διαφορετικά το αίτημα θα φθίνει και θα χαθεί».

Απαντώντας σχετικά με την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, του ζητήματος της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο κ. Σάββας Αναστασιάδης σημείωσε:

«Τα τελευταία χρόνια ζήτησα, αρκετές φορές, να έρθει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Όταν Πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, αλλά ποτέ δεν ήρθε. Το 2018 έστειλα επιστολή στον πρώην Πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτε. Έλεγαν κάποιοι τότε ότι το κάνω για λόγους αντιπολιτευτικούς.

Σήμερα λοιπόν που είμαστε κυβέρνηση, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, έχω θέσει στους άξονες δράσης της επιτροπής και το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας στην ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Η συζήτηση θα αρχίσει το επόμενο διάστημα. Είναι η καλύτερη απάντηση στους κακοπροαίρετους».


Άξονες δράσης

Όπως εξήγησε ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, οι βασικοί άξονες δράσης που μπαίνουν προς υλοποίηση στην Επιτροπή, είναι:

  • Η γλώσσα και η παιδεία.
  • Η ψήφος των αποδήμων.
  • Το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
  • Η ενίσχυση και προβολή των φιλελληνικών κινημάτων, αλλά και μεμονωμένων φιλελλήνων.
  • Η συμμετοχή της επιτροπής στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
  • Το Brain Drain και οι τρόποι αναστροφής του.
  • Η Παγκόσμια εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού κ.α.

Μετά από εισήγηση του Βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να συνεδριάσει ανοιχτά, στην Κομοτηνή, τον Μάιο του 2020. Κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό.


Ακούστε παρακάτω τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, στο Ράδιο ΛΕΛΕΒΩΣΕ 101,3 FM


Το Ράδιο ΛΕΛΕΒΩΣΕ είναι ο δημοφιλέστερος σταθμός των Ποντίων στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.

Μοιραστείτε το