Εδεσματολόγιον Πόντου

Μοιραστείτε το

Το βιβλίο «Εδεσματολόγιον Πόντου» περιλαμβάνει συνταγές μαγειρικής που συνδυάζονται με πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου και λαογραφικά στοιχεία. Γιατί τo φαγητό είναι ένα ταξίδι…

Ταξίδι στον χρόνο, τη γεύση, τους ήχους και τα χρώματα του Πόντου

Συναντηθήκαμε μ’ εκείνους που αγαπούν τον τόπο τους, που είναι δεμένοι μαζί του. Ταξιδέψαμε μαζί στις πολιτείες του Πόντου, στις γεύσεις, στους διατροφικούς κανόνες, στον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Ζήσαμε τις εποχές μία μία, ξεκινώντας από την άνοιξη.

Αισθανθήκαμε τα αρώματα, είδαμε τους καρπούς να μεγαλώνουν, δοκιμάσαμε και νιώσαμε τη γευστική ένταση των εδεσμάτων τους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την ασκητική αντίληψη της μαγειρικής τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Συνταγές και Ποντιακή παράδοση

Ένα ταξίδι στον Πόντο, στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από το βιβλίο «Εδεσματολόγιον Πόντου». Ένα ταξίδι στις ψυχές και τις συνήθειες των ανθρώπων. Στην καθημερινότητα, στον τρόπο που έζησαν και αισθάνθηκαν τη φύση, στο τσουκάλι που έβραζε στη φωτιά και στις μεθυστικές μυρωδιές που αναδύονταν από το φούρνο, στην γλύκα του έρωτα για την Ποντιακή κουζίνα, τη γεύση και τη ζωή.

«Μιντζίν» η μυζήθρα, «μαντζίρα» το γιαούρτι, «σιμισκόλαδον» το ελαιόλαδο, «κορκότα το αλεύρι»

Το βιβλίο ξεκινάει από τη μυθολογία και την ιστορία του Πόντου. Γνωρίζουμε την Τραπεζούντα και όλα όσα διαδραματίζονταν τα υπέροχα χρόνια πριν από την προσφυγιά, έρχεται ο σκληρός ξεριζωμός και ο λαμπρός πολιτισμός σκορπίζεται στις τέσσερις άκρες της γης.

Ο θεσμός της οικογένειας, τα τραγούδια, οι φορεσιές, η μουσική, τα ήθη και τα έθιμα, όλα εξετάζονται και αναλύονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τι μαγείρευαν, πότε το μαγείρευαν και πως το έφτιαχναν. Όλα καταγράφηκαν και μας δίνονται ατόφια, ζωντανά.

Η ποικιλία αυτού του βιβλίου είναι εντυπωσιακή

Μαγειρίτσα για τη Λαμπρή, φούστουρον με καβουρμά και κολοκύθι. Πορανία και πιλάφι της Σινώπης. Άρτος με μαντζουράνα. Σάτς περέ με γέμιση καρύδια και κιμά. Πιροσκί με γίγαντες. Υπέροχες μυρωδιές από γλυκό τριαντάφυλλο και φιρίκι, λικέρ κράνα, συνοδευμένα από σπιτικό τσίπουρο. Και προχωρώντας δοκιμάζουμε σαρδέλες σχάρας με αμπελόφυλλα, χαψοτήγανο, χοιρινό με κυδώνια, χαρτσώ. Υπέροχες σούπες και άλλες απίστευτες γεύσεις.


Στοιχεία για το βιβλίο: «Εδεσματολόγιον Πόντου»

  • Συγγραφέας: Γρηγοριάδου Έφη
  • ISBN: 978-960-437-004-7
  • Έτος έκδοσης: 2004
  • Εκδόσεις: Κοχλίας
  • Σελίδες: 293
  • Ενδεικτική τιμή: 26€ – 35€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Το ταξίδι στις χαμένες πατρίδες δεν τέλειωσε, μόλις ξεκινάει. Όλα παραπέμπουν εκεί, όλα γυρνάνε στην ευωδιά της γης που χάθηκε. Στις μνήμες που διατηρούν οι μεγαλύτεροι και στις ιστορίες που ακούν οι νεότεροι. Όλα παραπέμπουν στον Ελληνισμό του Πόντου καθώς η Παναγία η Σουμελά σκύβει και προστατεύει τον αγαπημένο της λαό.

Μοιραστείτε το