Έφυγε ο Φαίδων Γραμματικόπουλος

Μοιραστείτε το

Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γραμματικόπουλος, ένας οραματιστής και δυναμικός επιχειρηματίας. Ιδρυτής της βιομηχανίας αρτοποιημάτων «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ», που εδρεύει στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Από 100 τετραγωνικά μαγαζί, έχτισε τη δική του «Αυτοκρατορία»


ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ

Ο Φαίδων Γραμματικόπουλος, ένας οραματιστής και δυναμικός βιομήχανος, με μεγάλη προσφορά σε όλους τους τομείς, έζησε μια γεμάτη ζωή και ευτύχησε να δει τα μεγαλύτερα όνειρά του να πραγματοποιούνται.

Έσβησε ήσυχα και πλήρης ημερών, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, έχοντας δίπλα του μια όμορφη και μεγάλη οικογένεια. Από την οποία πήρε όση αγάπη και φροντίδα και ο ίδιος, στη διάρκεια της ζωής του, της έδωσε.


Η γλυκιά ιστορία επιτυχίας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όταν ο Φαίδων Γραμματικόπουλος άνοιξε μια μικρή οικοτεχνία, πίσω από τον Σιδηροδρομικο Σταθμό, στη Ροδόπολη Σερρών, που ήταν η γενέτηρα του.

Μέχρι το 1968, οπότε μαζί με τον συνεργάτη του, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ανοίγουν το πρώτο τους εργαστήριο ζαχαροπλαστικής 100 τετραγωνικών μέτρων, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης.

Ο Φαίδων Γραμματικόπουλος και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν δύο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ξεκίνησαν με το να προμηθεύουν με μπισκότα, κουλούρια και όλα τα είδη προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής (φρέσκια πατισερί), επιχειρήσεις μικρού βεληνεκούς σε τοπικό επίπεδο. Η ανάπτυξη δεν άργησε να έρθει.

Τα προϊόντα τους έγιναν γρήγορα γνωστά και ανάρπαστα και η ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή ήταν πλέον ορατή

Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ» ήταν τέτοια, που έκανε επιτακτική τη μετεγκατάσταση της σε έναν μεγαλύτερο χώρο το 1984, στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε από 1.000τ.μ και έφτασε στα 3.000τ.μ.

Αυτός ήταν και ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας, που από βιοτεχνία άρχισε να μετατρέπεται σε βιομηχανία. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τις παραγωγικές ανάγκες της «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ».


Η μετεγκατάσταση στη Νέα Σάντα

Το 1997 μεταφέρθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Σε μια μονάδα 6.800τ.μ., η οποία επεκτάθηκε με τα χρόνια στα σημερινά 17.000τ.μ., σε μια συνολική επιφάνεια 55 στρεμμάτων. Το βήμα αυτό ήταν και το καθοριστικό, αφού οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις έδωσαν άλλες δυνατότητες στη «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ».

Εκείνο όμως που δημιούργησε για την εταιρεία μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, ήταν η κομβική επιλογή της να στραφεί στις συσκευασίες λιανικής. Ενώ μέχρι τότε προμήθευε μόνο φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Η στροφή αυτή άλλαξε άρδην τα δεδομένα και συμπορεύτηκε με την δυναμική ανάπτυξη του λιανεμπορίου.

Στη συνέχεια ήρθε και η αγορά μαζικής εστίασης HO.RE.CA. Ενώ η «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ» έφτασε ακόμα και «να πετά στα σύννεφα» με τα προϊόντα της, κάνοντας πελάτες και αεροπορικές εταιρείες.


Εξαγωγική δραστηριότητα

Η υπέροχη γεύση, η ποιότητα αλλά και οι μοναδικές συνταγές των προϊόντων, οδήγησαν την εταιρία «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ» που φέρει το όνομα του, στο να καταστεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου της στην Ελλάδα, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Σήμερα στη «ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ», συμπεριλαμβάνονται πάνω από 300 κωδικοί προϊόντων

Μεταξύ των οποίων, παραδοσιακά βουτήματα, κουλούρια και μπισκότα όλων των ειδών. Gluten free, νηστίσιμα και vegan προϊόντα. Κριτσίνια διαφόρων ειδών, croutons. Σοκολατένια κεράσματα, petit four, γλυκά σνακ και πίτες, καρύδες, πάστα φλώρα, τσουρεκάκια, κέικ, σιροπιαστά. Καθώς και κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτες.


Δείτε επίσης: Κιλκίς – Συνταξιούχος δασκάλα δώρισε ασθενοφόρο

Μοιραστείτε το