Εντυπώσεις – Κριτική για «Το Κόκκινο Ποτάμι»

Μοιραστείτε το

Πρεμιέρα έκανε χθες βράδυ η νέα ιστορική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» του OPEN TV, η οποία καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό. Μια υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών που πραγματεύεται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

«Το Κόκκινο Ποτάμι», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, έτυχε θερμής υποδοχής από το τηλεοπτικό κοινό, καθώς και από τα Social Media. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την προβολή των πρώτων 2 επεισοδίων. Με όλους να επισημαίνουν την αρτιότητα της σειράς.


Πρώτες εντυπώσεις – Κριτική

Τα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» του OPEN TV απέδειξαν το αυτονόητο: Πώς η επιτυχία στη τηλεόραση μπορεί να συμβαδίζει με την ποιότητα.

Η συγκλονιστική ιστορία, με φόντο τη σκληρή εποχή που χάραξε τη μνήμη και τη ζωή του Ποντιακού Ελληνισμού όμως κέρδισε και το τηλεοπτικό κοινό από το πρώτα κιόλας λεπτά.

Ας εστιάσουμε και ας αναδείξουμε λοιπόν τις πρώτες μας εντυπώσεις, από τη νέα δραματική σειρά του OPEN TV, που θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ:

 • Η εναρκτήρια σκηνή (όπου ο Μίλτος οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα από τον παιδικό του φίλο Κερέμ) είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ίσως για δευτερόλεπτα σοκάρει τον θεατή, όμως την ίδια στιγμή αποκαλύπτει το υψηλό πατριωτικό φρόνημα των Ποντίων.
 • Το τελετουργικό του Ορθόδοξου αρραβώνα αποτυπώνει πιστά τα ήθη και έθιμα των Ποντίων, όπως αυτά επικρατούσαν στον Πόντο στα τέλη του 19ου αιώνα.
 • Από τις πρώτες κι όλας σκηνές είναι ευδιάκριτο πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ακριβή παραγωγή με πολυπληθές καστ και ακόμη περισσότερους βοηθητικούς ηθοποιούς. Αμέτρητα εξωτερικά γυρίσματα, έμπειρους συντελεστές πίσω από τις κάμερες που εστίασαν και στη παραμικρή λεπτομέρεια.
 • Στόχος της σειράς είναι η πιστή αποτύπωση των τραγικών γεγονότων εκείνης της εποχής. Είναι ευδιάκριτο πως έχει γίνει ενδελεχής ιστορική έρευνα για την τραγική εκείνη ιστορική περίοδο. Μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.
 • Ο Μανούσος Μανουσάκης απέδειξε για μια ακόμη φορά πως γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους να συγκινεί το τηλεοπτικό κοινό, με μοιραίους – καρμικούς κάποιες φορές έρωτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτόν του Μίλτου (Ιωάννης Παπαζήσης) με την Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση).
 • Η σκηνή «γνωριμίας» στο αρχοντικό των Νικολαϊδηδων, όπου συναντώνται ξανά ο Μίλτος με την Ιφιγένεια, βγάζει με έντονο τρόπο το συναίσθημα της πρώτης σπίθας της αγάπης. Ο Μανούσος Μανουσάκης, όπως συνηθίζει, επενδύει στο βλέμμα – στη γλώσσα του σώματος και όχι απευθείας στο διάλογο.
 • Μοναδική η ερμηνεία του Τάκη Βαμβακίδη (Γιώργος Παυλίδης). Ο οποίος και ως Πόντιος στη πραγματικότητα, περνάει με μοναδική ευκολία από την Ποντιακή διάλεκτο στην Δημοτική, χωρίς να ενοχλείται το αυτί του τηλεθεατή.
 • O Αργύρης Πανταζάρας συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια στον ρόλο του Θέµη Παυλίδη. Ενός βετεράνου του πολέμου που έχει σφυρηλατηθεί στη φωτιά του Μακεδονικού αγώνα. Οι χρήστες στο Twitter σχολίασαν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο καλούς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου.
 • Η Αναστασία Παντούση συγκίνησε στον ρόλο της Ιφιγένειας Νικολαΐδη. Απίστευτα γοητευτική ύπαρξη – η ερμηνεία της είναι εξαιρετική και δείχνει τη θέληση της νεότερης γενιάς των Ποντίων να υιοθετήσει τον πιο Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που είχε αρχίσει να διαδίδεται στην Κωνσταντινούπολη.
 • Θετικές κριτικές έλαβαν και ο Κωνσταντίνος Καζάκος με την Τάνια Τρύπη (Μιχάλης και Σοφία Νικολαΐδη). Με την τηλεοπτική τους συνύπαρξη μετά από πολλά χρόνια να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη.
 • Εξαιρετική η ερμηνεία του Γεράσιμου Σκιαδαρέση στο ρόλο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ («ερυθρός Σουλτάνος»). Ειδικά στη σκηνή όπου προειδοποιεί, λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα, πως τα πράγματα για τους Έλληνες και τα υπόλοιπα έθνη της Αυτοκρατορίας θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν επικρατήσουν οι Νεότουρκοι. Που στη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζονται φίλοι και σύμμαχοι των Ελλήνων.


Τηλεθέαση

Όπως φαίνεται, «Το Κόκκινο Ποτάμι» αναμένεται να γίνει μία από τις τηλεοπτικές επιτυχίες της χρονιάς. Η πρεμιέρα της νέας σειράς του OPEN TV είχε τεράστια απήχηση και τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού από τα πρώτα λεπτά προβολής της.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, η νέα σειρά του OPEN TV σημείωσε 29,8% στο γενικό σύνολο. Ενώ πήγε ακόμη καλύτερα με 31,6% στο δυναμικό κοινό

Την ίδια ώρα το «Voice» σημείωσε 20,7% και το «The Final Four» δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 9,2%. Το ίδιο χρονικό διάστημα που έπαιζαν απέναντι από «Το Κόκκινο Ποτάμι» .


Νούμερο 1 trend στο Twitter

Οι χρήστες του Twitter μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους για το «Το Κόκκινο Ποτάμι». Με το hashtag #kokkinopotami να γίνεται το No.1 trend, λίγο μετά το ξεκίνημα του πρώτου επεισοδίου.

Δείτε παρακάτω, ενδεικτικά, ορισμένα μόνο από τα τόσα tweets που γράφτηκαν από τους τηλεθεατές:

– Τα σάρωσε όλα. Βρήκαν επιτέλους νόημα οι Κυριακές μας.

– Μέχρι 31,6% «Το Κόκκινο Ποτάμι» λέει χθες. Παρακαλώ τους υπευθύνους να υπολογίζουν και τα ποσοστά από twitter, για εμάς που δεν έχουμε μηχανάκια AGB. Να εκτοξευθεί η τηλεθέαση στο 60%.

– Δεν χρειάζεται να είσαι Πόντιος για να συγκινηθείς με «Το Κόκκινο Ποτάμι», φτάνει να είσαι άνθρωπος.

– Δεν ξέρω αν φταίει που είμαι ευαίσθητη λόγω Ποντιακής καταγωγής. Αλλά ποτάμι πήγε το δάκρυ στα πρώτα λεπτά. Άντε να δούμε πως θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε, που μας φορτίζει τόσο ψυχολογικά. Ευχαριστούμε κύριε Μανουσάκη.

– Το ποτάμι μάτωσε, η αγάπη δάκρυσε! «Το Κόκκινο Ποτάμι» συγκλονιστικό. Ήρθε η ώρα ανάδειξης του Ποντιακού Ελληνισμού.

– Ούτε το ίδιο το OPEN TV θα πιστεύει τα νούμερα της πρεμιέρας από «Το Κόκκινο Ποτάμι», ειδικά στα δυναμικά κοινά.

– Έχουμε μαζευτεί παρέα Ποντίων στη Γερμανία και βλέπουμε βουρκωμένοι…

– Δείτε την ιστορία των Ποντίων διότι είναι και δική σας. Ένα αίμα είμαστε. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Πόντος που δεν πέθανε πότε!

– Και να μην είσαι Πόντιος (όπως εγώ) αυτή είναι η ιστορία του λαού σου, ενός λαού βασανισμένου. Μπορείς να μην νιώθεις μια ανατριχίλα;

– Με ανατριχιάζει πραγματικά. Ίσως γιατί είναι η ιστορία μου. Να ζήσει ο Πόντος, οι Πόντιοι που μάτωσαν και πάλεψαν με την ζωή τους για την ζωή τους.Με πληροφορίες από το Ethnos.gr

«Το Κόκκινο Ποτάμι» θα προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ στο OPEN TV

Μοιραστείτε το