Η Τουρκία διεκδικεί κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

Μοιραστείτε το

Ρεπορτάζ της Τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», αναφέρει ότι το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να διεκδικήσει κειμήλια της Παναγίας Σουμελά. Η οποία παρέμεινε κλειστή από το 1922 μέχρι το 2010.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι Ακαδημαϊκοί από την Τουρκία επισκέφτηκαν μουσεία, ιδιωτικούς συλλέκτες και πανεπιστήμια στην Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία. Προκειμένου να διεκδικήσουν εικόνες και κειμήλια. Τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Η περιουσία της Παναγίας Σουμελά

Με δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στη Τουρκία.

Η λίστα με τα κειμήλια έχει έρθει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με δικές του ενέργειες. Ενώ με επιστολή του προς το κοινοβούλιο δηλώνει πως «η Παναγία Σουμελά είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ανατολία» και πως είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τα 77 αυτά αντικείμενα, που έχουν καταγραφεί.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της «Milliyet»:

«Το Υπουργείο διεκδικεί την περιουσία της Σουμελά»


Τα κειμήλια

Η Τουρκική αντιπροσωπεία κατέγραψε μια σειρά από μεταλλικά αντικείμενα, χειρόγραφα, αλλά και ενδυμασίες από την Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με τους Τούρκους ακαδημαϊκούς ανήκουν στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Ανάμεσα στα κειμήλια, βρίσκονται αντικείμενα που αποδίδονται στον Αλέξιο Γ’ τον Μέγα Κομνηνό. Ο οποίος και διετέλεσε αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1349 έως και τον θάνατό του.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλά από τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια της Παναγίας Σουμελά αφαιρέθηκαν και βγήκαν στο εξωτερικό από τους Αμερικανούς. Κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη δεκαετία του ’50.


Η Παναγία Σουμελά

Η Παναγία Σουμελά είναι το Ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Άνοιξε ξανά τις πόρτες της το 2010 έπειτα από 88 χρόνια, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015 οι Τουρκικές αρχές και πάλι έκλεισαν το ιστορικό Μοναστήρι. Λόγω σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των εργασιών αποκατάστασης και διατήρησης του μνημείου.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει τουριστικά το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων.

Μοιραστείτε το