Οι Τσαχουρίδηδες του Πόντου

Μοιραστείτε το

Ένα από τα επεισόδια της καινούργιας τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Μουσικές Οικογένειες» είναι αφιερωμένο στους αδελφούς Τσαχουρίδη. Τα δύο αδέρφια από την Ημαθία, που με το ρεπερτόριο τους έχουν καταφέρει να συστήσουν την Ποντιακή λύρα σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο!

Δείτε παρακάτω το video, με το επεισόδιο «Οι Τσαχουρίδηδες του Πόντου»


Μουσικές Οικογένειες

Η οικογένεια, το όλο σώμα της ελληνικής παραδοσιακής έκφρασης, έρχεται ως συνεχιστής της ιστορίας, να αποδείξει πως η παράδοση είναι βίωμα και η μουσική είναι ζωντανό κύτταρο που αναγεννάται με το άκουσμα και τον παλμό.

Οικογένειες παραδοσιακών μουσικών, μουσικές οικογένειες, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές!
Μπαίνουμε σε ένα μικρό, κλειστό σύμπαν μιας μουσικής οικογένειας, στον φυσικό της χώρο, στη γειτονιά, στο καφενείο και σε άλλα πεδία της μουσικοχορευτικής δράσης της.

Η οικογένεια, η μουσική, οι επαφές, οι επιδράσεις, οι συναλλαγές οι ομολογίες και τα αφηγήματα για τη ζωή και τη δράση της, όχι μόνο από τα μέλη της οικογένειας, αλλά κι από τρίτους.

Και τελικά ένα μικρό αφιέρωμα στην ευεργετική επίδραση στη συνοχή και στην ψυχολογία, μέσα από την ιεροτελεστία της μουσικής συνεύρεσης.


Αδερφοί Τσαχουρίδη

Η περίπτωση των αδερφών Ματθαίου και Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη είναι μία μεγάλη απόδειξη ότι το βίωμα, όταν εμπλουτίζεται από την γνώση και τις σπουδές, μπορεί να φέρει μουσικοπολιτιστικές ανατροπές και συστοιχίες. Οι οποίες εμπλουτίζουν το όλον σώμα της μουσικής παράδοσης και παιδείας μας.

Με βάση και αφετηρία την πατρογονική Ποντιακή λύρα και εφόδια την εμπειρική, αλλά και ακαδημαϊκή συγκρότηση, περνάνε με ευκολία και σε άλλα μουσικά έγχορδα μουσικά όργανα και τραγούδια.

Εισέρχονται ως ανανεωτές μιας παράδοσης ζώσας και εξελικτικής και φυσικά αποδεκτής από το μεγάλο Ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο μουσικό κοινό. Αλληλοεπιδράσεις, επιρροές και αισθητική γίνονται ταυτότητα, μια νέα μουσική ταυτότητα με την οποία τα αδέρφια Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης μας συστήνονται.


Πτυχιούχοι μουσικών σπουδών και οι δύο, με διεθνείς εμφανίσεις και διακρίσεις. Ο μεν Ματθαίος κυρίως ως λυράρης, ο δε Κωνσταντίνος ως ερμηνευτής, διαθέτουν μακροσκελή και αξιοζήλευτα βιογραφικά.

  • Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει Ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Από τότε έως και σήμερα, η λύρα είναι το μουσικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.
  • Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Από την ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε να τραγουδάει. Και από τότε έως και σήμερα, η φωνή παραμένει το «όργανο» με το οποίο εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό του σε αυτό που υπηρετεί.


Οι «Μουσικές Οικογένειες» της ΕΡΤ3 δείχνουν πως όχι μόνο διαιωνίζουν ένα μουσικό ύφος, αλλά πως πραγματώνουν μουσικοπαιδαγωγικά και εθνομουσικολογικά μία τέχνη υψηλή, όπως η μουσική.

Η αποδοχή τους όχι μόνο από το ευρύ κοινό, αλλά και από πολλούς ακαδημαϊκούς και ομότεχνους περιώνυμους μουσικούς τους συναδέλφους, τους δείχνουν το δρόμο για μια ενδιαφέρουσα πορεία!


Συντελεστές

  • Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
  • Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές
  • Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
  • Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Δημήτρης Μήτρακας
  • Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
  • Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
  • Ηλεκτρολόγος – Χειριστής φωτιστικών σωμάτων: Γιώργος Γεωργιάδης
  • Script, γενικών καθηκόντων: Γρηγόρης Αγιαννίδης


– Διαβάστε επίσης: Ματθαίος – Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Μοιραστείτε το