Από την παράδοση στην εξέλιξη

Μοιραστείτε το

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης κατάφερε με την τεχνική παιξίματος της λύρας του, να αλλάξει ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο παίζεται και εκτελείται η παραδοσιακή Ποντιακή μουσική.

Ήταν πρωτοπόρος, αυτός που άνοιξε τον δρόμο ώστε η Ποντιακή λύρα να περάσει από την παράδοση στην εξέλιξη…


Εκτελώντας ένα μουσικό ρεπερτόριο, που δεν ανήκε στην Ποντιακή μουσική, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίματος, δανεισμένες από άλλα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ιδιαίτερη αξία στις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες της Ποντιακής λύρας.


Συνέντευξη

  • Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας, κάποιες σκέψεις, για το πώς αποφάσισες να μπεις στη διαδικασία δημιουργίας αυτού του αφιερώματος στον Γώγο Πετρίδη;

Ήταν ευτυχής συγκυρία η γνωριμία μου με τον Μιχάλη Κουμπιό, πριν πολλά χρόνια. Με ενέπνευσε και το 2011 του εκμυστηρεύτηκα πως κάποτε θα ήθελα να κάνω μια παράσταση με ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο του Γώγου. Τώρα όμως αισθάνθηκα έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Με τον Μιχάλη μας ενώνουν πολλά: μια από τις κοινές μας αγάπες είναι το βαριετέ και οι κώδικές του. Είναι ο άνθρωπος που πήρε τη συναυλία και την έκανε μουσικό δρώμενο με την αρωγή του καλού παραγωγού και φίλου Γιώργου Εριτσίδη. Θεωρώ ότι τα κείμενα που έγραψε έχουν έναν ιδιαίτερο μαγνητισμό. Διάβασε όμως πριν πολλά αρχεία και μίλησε με πολλούς.

Κύριοι αρωγοί του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο Νίκος Ασλανίδης και ο Νίκος Ξενιτόπουλος που θα ήθελα προσωπικά να τους ευχαριστήσω. Πολλά ευχαριστώ και στον ηθοποιό Ιωάννη Παπαζήση. Καθορίζει το κλίμα ώστε να ζωντανεύει ο Γώγος.

Επίσης ευχαριστώ τον Τάκη Βαμβακίδη, τον Κώστα Αλεξανδρίδη και το Ελληνικό Σωματείο «Οι Μωμόγεροι», τον μικρό Παναγιώτη Κουλαξουζίδη και τον Γεώργιο Κορτσινίδη, τον μουσικό της ομάδας μου, που με το νταούλι του με συνοδεύει πάντα. Όλοι τους συνέβαλαν στην τελική διαμόρφωση της παράστασης.

  • Μίλησέ μου για την αρχή της διαδρομής σου. Πότε γεννήθηκε η ανάγκη να εκφραστείς μέσα από την Ποντιακή λύρα;

Γεννήθηκα στη Βέροια. Την αγάπη μου για την Ποντιακή λύρα από μικρή ηλικία, μου την μετέδωσαν ο παππούς και ο μπαμπάς μου, γεγονός που με οδήγησε στην ακαδημαϊκή έρευνα και μελέτη. Σε ηλικία 9 ετών πήρα τα πρώτα μαθήματα Ποντιακής λύρας από τον παππού μου, ενώ στα 12 έκανα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά.

Το 1996 κέρδισα το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής στους πρώτους μαθητικούς μουσικούς αγώνες που διοργάνωσε το υπουργείο παιδείας. Κατόπιν έλαβα υποτροφία από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας ώστε να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths (πτυχίο, μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία). Το 2005 μου απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2007 είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, του πρώτου παγκοσμίως στην Αγγλική γλώσσα, που αναφέρεται στην Ποντιακή λύρα και στις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

  • Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πορεία σου;

Κάθε δυσκολία στην πορεία των σπουδών μου και της καριέρας μου ήταν μία ακόμη εμπειρία. Μια επιπλέον γνώση για να προχωρήσω μπροστά, στο δρόμο που επέλεξα να ακολουθήσω. Οι δυσκολίες διδάσκουν κι εγώ ήμουν είμαι και θα είμαι ανοιχτός στη γνώση.

  • Τι χρειάζεται για να πετύχει κανείς στη μουσική;

Στη μουσική αλλά και σε κάθε είδος τέχνης πιστεύω ότι συμβάλλουν τρεις παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία. Ο πρώτος είναι το χάρισμα, που μπορεί κάποιος να έχει από τη γέννησή του. Αυτό, που θα οδηγήσει και θα δείξει την αρχή της καλλιτεχνικής διαδρομής. Στη συνέχεια χρειάζεται μελέτη. Συνεχή μελέτη με πολλή αγάπη, πάθος κι επιμονή. Τέλος, χρειάζεται ταπεινότητα.

Δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεται ο μουσικός στα κεκτημένα του. Πάντα υπάρχει πιο πέρα… κι άλλος δρόμος.

  • Ποια είναι τα σχέδιά σου για το επόμενο διάστημα;

Ένα μεγάλο μου σχέδιο επετεύχθη πρόσφατα και τη δυνατότητα μου την έδωσε η πανδημία, που μου προσέφερε χρόνο. Έχοντας ως δεδομένα την ακαδημαϊκή μου κατάρτιση και την πολυετή εμπειρία της πρακτικής εκτέλεσης, ξεκίνησα διαδικτυακά μαθήματα Ποντιακής λύρας, μέσω της ιστοσελίδας μου www.playlyra.com – Επιθυμία μου είναι να διδάξω Ποντιακή λύρα σε φοιτητές Πανεπιστημίου στην πατρίδα μου. Ελπίζω να επιτευχθεί σύντομα.

Επιθυμία μου μεγάλη ήταν να συνεργαστώ με τον Χρήστο Νικολόπουλο και να παίξω τη μουσική του με την Ποντιακή λύρα. Καθώς και να τραγουδήσω τα τραγούδια του, τραγούδια που τόσο μεγάλοι ερμηνευτές έχουν τραγουδήσει. Υλοποιείται πολύ σύντομα και αυτό.

Επιθυμία μου ήταν να συνεργαστώ και με τον κ. Σταύρο Ξαρχάκο, κάτι που επίσης υλοποιήθηκε μόλις πρόσφατα, αφού συνεργάστηκα ήδη με τον κ. Μίκη Θεοδωράκη και με τον κ. Μίμη Πλέσσα. Νιώθω ευγνώμων!

Στα άμεσα σχέδια μου είναι η επιστροφή στις σκηνές θεάτρων σε όλη την Ελλάδα. Ώστε να επικοινωνήσουν εκ νέου οι ψυχές μας με το κοινό, μέσω της μουσικής. Η πρώτη προγραμματισμένη συναυλία είναι στις 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Γης.

  • Υπάρχουν άλλα μουσικά μονοπάτια, τα οποία θα ήθελες να εξερευνήσεις στο μέλλον;

Από μικρό παιδί αισθανόμουν δυο πράγματα: να κάνω τον κόσμο χαρούμενο με τη μουσική μου και να κάνω γνωστή την Ποντιακή λύρα σε όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα να ακούσω τον ήχο της Ποντιακής λύρας σε μια ταινία του Χόλυγουντ. Θα ήθελα πολύ επίσης να ταξιδέψω ξανά στο Ιράν, στο Ιράκ και να συνεργαστώ με σπουδαίους μουσικούς από τις χώρες αυτές. Επιθυμία μου είναι να ταξιδέψω στο Αφγανιστάν και στην Ινδία.

Να επικοινωνήσω με τη μουσική μου, με τον κόσμο σε κάθε σημείο της γης!


Διαβάστε επίσης: Ματθαίος – Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Μοιραστείτε το