ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Μεγάλη Εβδομάδα στον Πόντο

Μεγάλη Εβδομάδα στον Πόντο

print
email

Το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα στον Πόντο
- Το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, στον Πόντο, ήταν πένθος ψυχής! Η Μεγάλη Εβδομάδα, κλιμάκωνε τα θρησκευτικά αισθήματα από ημέρα σε ημέρα, προετοιμάζοντας τις ψυχές των πιστών για το Μέγα Σάββατο, τη νύχτα της Ανάστασης και συνακόλουθα τη λύτρωση - λύση του Θείου δράματος!

Όταν πλησίαζε η Μεγάλη Εβδομάδα και πριν από αυτήν, σκουπίζανε τα σπίτια, τις αυλές & όλο το χωριό! Διότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ΔΕΝ κάνανε δουλειές.

 

 

Επίσης, τ’ αντρόγυνα απέφευγαν τους καβγάδες και τις προστριβές. Οι μάνες πρόσεχαν πώς μιλούσαν στα παιδιά, για να μη κολατίγουνταν (να μην κολαστούν).

Τη Μεγάλη Πέμπτη ζύμωναν τα ψωμιά, έφτιαχναν τα τσουρέκια ενώ ακολουθούσε και το βάψιμο των αυγών. Το βράδυ πήγαιναν στα Δώδεκα Ευαγγέλια. Βάζανε σε σακουλάκια διάφορα αντικείμενα και τα πήγαιναν στην εκκλησία, για να διαβαστούν για το καλό του χρόνου!

Τη Μεγάλη Παρασκευή πήγαιναν στην εκκλησία, περνούσανε κάτω απ’ τον επιτάφιο, κοινωνούσανε και μετά, στις 3.00, τρώγανε νερόβραστα φαγητά.

Το Μεγάλο Σάββατο όσοι δεν είχαν φτιάξει τσουρέκια, τα έκαναν την ημέρα αυτή. Έσφαζαν αρνιά, κότες, κόκορες... ότι είχε ο καθένας και έκαναν τις ετοιμασίες για το Πάσχα.

Το βράδυ της Ανάστασης, όλη τη νύχτα, ξημέρωναν. Μετά τις 2.00, με το πρώτο λάλημα του πετεινού, όλο το χωριό πήγαινε στην εκκλησία. Πρωτού ξημερώσει έβγαινε η Ανάσταση. Μετά τις 4.00 γινόταν η λειτουργία!

Την Κυριακή του Πάσχα τα καφενεία ήταν κλειστά. Όλος ο κόσμος ήταν έξω απ’ τα σπίτια και τσουγκρίζανε τα αυγά. Οι μεγάλοι, σε ομάδες 3-4 ατόμων πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μαζί με μια λύρα, χόρευαν, τσούγκριζαν αυγά και τους κερνούσαν.

Μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, άρχιζαν οι επισκέψεις. Οι νοικοκυρές πρόσφεραν στους επισκέπτες ρακί με μεζέ φούστορον, τυρί κλπ. Οι επισκέψεις συνεχίζονταν ως το βράδυ. Σε ορισμένους τόπους συνηθιζόταν το έθιμο του Ιούδα. Το σχετικό ομοίωμα καιγόταν μετά τη δεύτερη Ανάσταση.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στήνονταν χοροί και γλέντια στα αλώνια ή σε ανοιχτούς χώρους και εκεί με συνοδεία της λύρας, χόρευαν και τραγουδούσαν όλη μέρα!

Οι τρεις μέρες της Λαμπρής στον Πόντο λέγονταν «Λαμπροήμερα»

 

Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού

Μάθε Ποντιακά

Αγροτέρ - Το σκιάχτρο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 91 επισκέπτες και 0 μέλη.