10χρονος βιρτουόζος στη Ποντιακή λύρα

Μοιραστείτε το

Ο Αβραάμ Λορδόπουλος είναι ένας 10χρονος Βολιώτης, μαθητής στην Ε΄ τάξη του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Παίζει Ποντιακή λύρα εδώ και πέντε χρόνια, μαθητεύοντας στο πλευρό του πατέρα του, Γιώργου. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, με ένα μουσικό όργανο – σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεξιοτέχνης και εκφραστικότατος ερμηνευτής της Ποντιακής λύρας ετών 10


Αβραάμ Λορδόπουλος

Ο ταλαντούχος νεαρός, Αβραάμ Λορδόπουλος, ο οποίος την τελευταία τριετία παρακολουθεί επίσης μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου & μαθαίνει μόνος του και τζουρά μέσα από διαδικτυακά μαθήματα, αποδεικνύει πως έχει έφεση στη μουσική.

Η μητέρα του Γαρυφαλιά (Λίτσα) Καρατζιόλη, η οποία επίσης στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη μουσική, σημειώνει:

«Διαθέτει καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Έχει μουσικό αυτί, αποτυπώνει πολύ εύκολα μια μελωδία που ακούει, ενώ σίγουρα έπαιξε ρόλο η επιρροή από τον πατέρα του. Ο σύζυγός μου έχει Ποντιακή καταγωγή και γνωρίζει λύρα.

Λίγο πριν ο Αβραάμ κλείσει τα πέντε χρόνια του, ξεκίνησε να του δείχνει ορισμένα πράγματα, αλλά και να ακούει πολλά Ποντιακά τραγούδια. Έδειξε μεγάλη δεκτικότητα και έτσι πολύ γρήγορα άρχισε να του δείχνει το πώς μπορεί να παίξει λύρα…»,

Μεγαλώνοντας σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, ο Αβραάμ Λορδόπουλος έδειξε γρήγορα τη δεξιοτεχνία του στην Ποντιακή λύρα. Η μητέρα του Αβραάμ στάθηκε, επίσης, σε όλα αυτά που σημαίνει η λύρα για την οικογένεια Λορδόπουλου:

«Όταν έχεις τα κατάλληλα ακούσματα και σε συνδυασμό με τη μελέτη, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Από εκεί και πέρα, όταν ασχολείσαι με κάτι από μικρός, γίνεσαι ένα με αυτό…»

Ο πατέρας του Αβραάμ, Γιώργος Λορδόπουλος, ο οποίος είναι και εκείνος αυτοδίδακτος, γεννήθηκε στη Μακεδονία, στο Χορτοκόπι Καβάλας. Ένα χωριό στους πρόποδες του Παγγαίου, όπου ζούνε πολλές Ποντιακές οικογένειες. Μεγάλωσε με τους ήχους της λύρας, για παράδειγμα στα Ποντιακά γλέντια, τα περίφημα «μουχαμπέτια».

Ο πατέρας του σε κάθε τραγούδι, εξηγεί στον γιο του και με τι συνδέεται το καθένα, κι έτσι η Ποντιακή μουσική έγινε βίωμα για τον Αβραάμ Λορδόπουλο.


Η Ποντιακή λύρα

Για έναν Πόντιο, η λύρα θυμίζει πολλά. Σχετίζεται άμεσα με την παράδοση του, αλλά και την ιστορία του Πόντου, ιδίως με τη Γενοκτονία. Στα οικογενειακά άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες του Αβραάμ να παίζει λύρα, από το νηπιαγωγείο ακόμη, αφού μπήκε στα… βαθιά από πολύ μικρός.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει αφιερώσει άπειρες ώρες μελέτης, ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της λύρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τολμά να συνθέσει και ο ίδιος μελωδίες!

Όπως έπραξε πρόσφατα, γράφοντας τους στίχους και μελοποιώντας ένα τραγούδι για τον αδικοχαμένο φίλαθλο του Άρη, Άλκη Καμπανό, ο οποίος την 1η Φεβρουαρίου 2022 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


Για τον Άλκη

Το video με τίτλο «Για τον Άλκη…» από το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, αναρτήθηκε στο YouTube από τον διευθυντή του σχολείου, κ. Πασχάλη Δήμου. Ο οποίος και προέτρεψε τον Αβραάμ να συνθέσει το τραγούδι στη μνήμη του άτυχου 19χρονου.

«Αρκετά συχνά συνθέτει τα δικά του τραγούδια», επισήμανε η μητέρα του Αβραάμ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο (στις 4/3 για την ακρίβεια) γιόρτασε τα δέκατα, μόλις, γενέθλιά του.


Τέλος, ο 10χρονος βιρτουόζος, Αβραάμ Λορδόπουλος, εξομολογήθηκε για το πώς προέκυψε η σχέση του με τη μουσική, μη κρύβοντας την αγάπη του για την πλούσια παράδοση του Πόντου:

«Θαύμαζα από μικρός τον πατέρα μου, καθώς τον έβλεπα να παίζει και ήθελα να μάθω Ποντιακή λύρα. Μία ημέρα του ζήτησα να μου δείξει πώς πιάνουμε το δοξάρι και τη λύρα, έχοντας ήδη στο μυαλό μου αρκετά τραγούδια που άκουγα. Έτσι άρχισαν όλα…»


– Διαβάστε επίσης: Ποντιακή λύρα από σπιρτόξυλα

Μοιραστείτε το