21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Μοιραστείτε το

Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ανταμώνουν οι νέοι όλων των Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για να θυμηθούν, να χορέψουν, να τιμήσουν και να υπενθυμίσουν περήφανα ότι «Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ» και κυλάει μέσα στις φλέβες τους.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στο αντάμωμα και τη γνωριμία των νέων. Στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων. Στο δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις – εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πραγματοποιούνται διάφορες παρουσιάσεις δράσεων των νέων, καθώς επίσης βραδιές με Ποντιακό θέατρο και Ποντιακή μουσική.


Το φετινό Συναπάντημα

Το φετινό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στη μνήμη των 353.000 μαρτύρων, ηρώων και αγωνιστών του αλησμόνητου Πόντου.

Το «21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» θα παρακολουθήσουν νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίνοντας έμφαση στον πανελλήνιο στόχο της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Πρόγραμμα 21ου Συναπαντήματος

Το πρόγραμμα του «21ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα :

 • «100 χρόνια Αντίσταση στη Λήθη της Γενοκτονίας» από τον κ. Νίκο Λυγερό – Στρατηγικό Σύμβουλο.
 • «Το Ισλάμ στον Πόντο» από την κα. Άννα Σαρηγιαννίδου – Φοιτήτρια Θεολογικής Σχολής.
 • «Αμάραντο στην Μνήμη και στην Φύση» από τον κ. Φανιάδη Χαράλαμπο – Φοιτητή της Γεωπονικής Σχολής.
 • «Παίζοντας Γνωρίζουμε τον Πόντο» – Παρουσίαση Νίκος Παλασίδης & Δημήτρης Νικολαϊδης.
 • «Η Μπάντα» Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη.
 • Εργαστήρια με θέμα: Τη ζωγραφική, από την εικαστικό κ.Σοφία Αμπερίδου. Τη μουσική, από τον κ.Βαγγέλη Παραδεισόπουλο. Την παραδοσιακή Ποντιακή κουζίνα, από την κ.Βικτωρία Σαββίδου.
 • Το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2019 θα παρουσιαστεί δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 • Το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019 θα παρουσιαστεί η αναπαράσταση του Ποντιακού Γάμου, από τον Ποντιακό Σύλλογο Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης».


Αντάμωμα Νεολαίας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των αποστόλων με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος. Με κοινά θέματα συζητήσεων που αφορούν:

 • Τους Ποντιακούς Συλλόγους που εκπροσωπούν.
 • Τις κοινές δράσεις και εκδηλώσεις των Συλλόγων.
 • Τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των Σωματείων.
 • Τα τοπικά προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν τα Ποντιακά Σωματεία.
 • Γενικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και οι νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος είναι η ενότητα, η διαφάνεια και η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία. Η αγάπη αλλά και υποστήριξη όλων ως προς το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας. Πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές Ποντιακές βραδιές, όπως συνέβαινε στον Πόντο

Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της παραδοσιακής μουσικής. Και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) με ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών, ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό. Καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει.


Το «21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Ιουλίου 2019. Στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας.

Μοιραστείτε το