Ποντιακός πολιτισμός – 30 αιώνες ιστορίας

Μοιραστείτε το

Η «Καθημερινή της Κυριακής», που κυκλοφορεί στις 30 Ιανουαρίου 2022, φιλοξενεί ένα ακόμη βιβλίο – έκδοση μνήμης. Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως διαμορφώθηκε μέσα στα 3.000 χρόνια της ιστορικής του διαδρομής.

Μη χάσετε την ειδική έκδοση με την «Καθημερινή» της Κυριακής


Βιβλίο αφιερωμένο στον Ποντιακό πολιτισμό

Η αρχαιότερη αλλά και η νεότερη ιστορία των Ποντίων αποτελεί παράδειγμα δυναμισμού και πίστης. Όντας κατατρεγμένοι για ολόκληρες γενιές, κατάφεραν να επηρεάσουν με την κουλτούρα και με τον πολιτισμό τους ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Στο βιβλίο «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 30 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και συγγραφείς σκιαγραφούν με τα κείμενά, τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, όλες τα πλευρές του Ποντιακού πολιτισμού.

Τα πρώτα κείμενα ασχολούνται με την Ποντιακή διάλεκτο, μια Ελληνική διάλεκτο που ομιλείται από τον 8ο αι. π.Χ.. Γιατί η γλώσσα, πέρα από ταυτότητα, είναι και πολιτισμός και οι εκφράσεις που έχει είναι εκφάνσεις του πολιτισμού της.

Αφιέρωμα υπάρχει επίσης στα Ελληνικά σχολεία στον Πόντο, από την ίδρυση του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας (1682) έως την καταστροφή. Καθώς και με τον Ελληνικό Τύπο, ο οποίος αριθμούσε πενήντα αξιόλογες εφημερίδες στον ιστορικό Πόντο και τη Ρωσία!


Στο βιβλίο «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 30 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», αφιερώνεται αρκετός χώρος στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αγροτικού χώρου στον ιστορικό Πόντο, κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Καθώς και στα κτίσματα των πόλεων – οικίες, μέγαρα και δημόσια κτίρια, στα χρόνια της ακμής και της ευημερίας.

Ξεχωριστή σημασία στον Πόντο (και στην έκδοση) έχουν ο μοναχισμός και θρησκευτικές κοιτίδες. Όπως η εμβληματική Παναγία Σουμελά και οι μονές Βαζελώνος και Περιστερεώτα.


Ποντιακοί χοροί – Ποντιακή λύρα – Ποντιακό θέατρο

Η επόμενη ενότητα κειμένων αφορά τα δημώδη άσματα, τα οποία αποπνέουν έντονο εθνικό αίσθημα. Τους Ποντιακούς χορούς, με τη μεγάλη και στενά συνδεδεμένη με τη γεωμορφολογία του τόπου ποικιλία και την Ποντιακή λύρα. Η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και διάδοση της μουσικής των Ποντίων.

Το βιβλίο «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 30 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ολοκληρώνεται με τα κείμενα που αφορούν την παραδοσιακή ενδυμασία των Ποντίων και στο Ποντιακό θέατρο.


Κυκλοφορεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Μοιραστείτε το