Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο

Μοιραστείτε το

Στο Άγιο Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.

Γεννήθηκες Θεάνθρωπε με ταπεινοφροσύνη, δώσε αν θες λίγη χαρά φέτος στη Ρωμιοσύνη


Ιουλιανό ημερολόγιο

Τα Χριστούγεννα είναι δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου.

Στις 7 Ιανουαρίου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε πολλές χώρες γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο. Με το Ιουλιανό ημερολόγιο γιορτάζουν συνολικά 16 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Αίγυπτος και τα Ιεροσόλυμα.

Ως γνωστό, το Ιουλιανό ημερολόγιο ως προς τις γιορτές (εορτολόγιο) ακολουθούν σήμερα όλα τα Πατριαρχεία και όλες οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923 και ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία της Ελλάδος για τις θρησκευτικές γιορτές. Με εξαίρεση τις κινητές γιορτές που βασίζονται στη γιορτή του Πάσχα, η οποία συνεχίζει να υπολογίζεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο.


Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος Αγίων και ασκητών. Κάθε διαβάτης και προσκυνητής βιώνει μια νέα σχέση με τον Θεό. Πραγματικό όμως βίωμα αποτελεί η «Γέννηση του Θείου βρέφους» για τους Αγιορείτες μοναχούς.

Στις βυζαντινές Μονές, τις ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει. Η ιδέα του στολισμένου δέντρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.

Κάθε χρόνο, από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έως και τα ξημερώματα, τελείται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ολονύκτια ιερά αγρυπνία για τη γιορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό.


Χριστούγεννα στη Σερβία

Μπορεί οι Σέρβοι να ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, η πρωτεύουσα όμως της χώρας βάζει τα γιορτινά της από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη μεγάλη κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, την πλατεία Δημοκρατίας, στήνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια και πάγκους που προσφέρουν λιχουδιές. Μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, στη πλατεία φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και άλλα.

Χριστουγεννιάτικα πάρκα με πλήθος εκδηλώσεων έχουν στηθεί και σε διάφορα άλλα μέρη του Βελιγραδίου, σε πλατείες, πάρκα και θέατρα.


Χριστούγεννα στη Ρωσία

Με μεγάλη λαμπρότητα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ρωσίας, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Η Ρωσική εκκλησία είναι μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Θεία Λειτουργία ξεκινά το απόγευμα και διαρκεί μέχρι το πρωί. Στη συνέχεια οι πιστοί αρχίζουν τους εορτασμούς, στρώνουν το γιορτινό τραπέζι και γιορτάζουν όλοι μαζί. Είναι και η μέρα που τα παιδιά λένε τα κάλαντα.

Οι ερμηνευτές αυτών των ασμάτων εύχονται κάθε ευτυχία στο σπίτι και στον νοικοκύρη. Και εκείνος, ανάλογα με το πόσο ευκατάστατος είναι, τους δίνει χρήματα και σπιτικές πίτες.


Χρόνια πολλά

Αυτά τα Χριστούγεννα ας αποτελέσουν εμπειρία αληθινής γέννησης του Ιησού Χριστού μέσα μας, δηλαδή αναγέννησής μας. Όπως για τους σκλαβωμένους τότε & ψυχικά ταλαιπωρημένους Πόντιους, η Γέννηση του Ιησού Χριστού αποτελούσε φωτεινή ελπίδα.

Ελπίδα για την απελευθέρωση τους από τη δουλεία, οι οποίοι την υπέμειναν δίχως να χάνουν την πίστη τους για Ανάσταση και Εθνική ελευθερία.


Διαβάστε επίσης: Τα Χριστούγεννα του Μολλά Μουσταφά

Μοιραστείτε το