ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Συνταγή για Κεσκέκ

Συνταγή για Κεσκέκ

Το Κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται και μοιράζεται στους παρευρισκομένους σε Ποντιακούς γάμους και σε καλεσμένους στις γιορτές των Ποντίων (π.χ. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κ.α.). …

Δέβασον…

Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι

Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι

Παρακάτω θα βρείτε μια άγνωστη για πολλούς συνταγή, για να φτιάξετε φέτος τις γιορτές το επονομαζόμενο «Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι». Γιατί τέτοιες παραδοσιακές συνταγές δεν πρέπει …

Δέβασον…

Συνταγή για Χριστόψωμο

Συνταγή για Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο είναι το παραδοσιακό – ευλογημένο ψωμί του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ένα ψωμί αφιερωμένο στην γέννηση του Χριστού, γεμάτο στολίδια και απαραιτήτως επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. …

Δέβασον…

Συνταγή για Ισλί

Συνταγή για Ισλί

Τα «Ισλί» ή «Ιτσλί» είναι ημισιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό, με ρίζες από τη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο …

Δέβασον…

Τανωμένος Σορβάς – Τανοφάι

Τανωμένος Σορβάς – Τανοφάι

Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή για τη πατροπαράδοτη σούπα των Ποντίων. Ο Τανωμένος Σορβάς λέγεται και «Τανομένος σουρβάς», «Σιρβάς», «Τανώσουπα», «Τανομεζές» ή «Τανοφάι». Όπως και να ειπωθεί, …

Δέβασον…

Κιλτιρίτσια - Ποντιακά γιουβαρλάκια

Κιλτιρίτσια – Ποντιακά γιουβαρλάκια

Μια καταπληκτική συνταγή, για να φτιάξετε «κιλτιρίτσια». Ένα παραδοσιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό της Ποντιακής κουζίνας. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους γιουβαρλάκια, με πλιγούρι αντί για …

Δέβασον…

Η κολοκύθα στον Πόντο

Η κολοκύθα στον Πόντο

Εάν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα λαχανικό ως το απόλυτο σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου, αυτό θα ήταν σίγουρα η κολοκύθα. Στον Πόντο, από το καλοκαίρι κιόλας, …

Δέβασον…

Ήταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν μια ομάδα δεκαπέντε οικογενειών από τα Σούρμενα του Πόντου εγκαταστάθηκε στα Σούρμενα της Αττικής, όπου άρχισε να ξαναφτιάχνει τη ζωή της. Η διευρυμένη οικογένεια άρχισε να συγκατοικεί είτε σε διαφορετικούς ορόφους στο ίδιο κτίσμα, είτε σε γειτονικά κτίσματα, γεγονός που βοήθησε να διατηρηθεί η συνοχή της ομάδας. Ανάμεσά στα μέλη της οικογένειας, η παρουσία της γιαγιάς διαδραμάτιζε, από γενιά σε γενιά, σημαντικό ρόλο. «Το σπίτι της γιαγιάς και ιδιαίτερα ο χώρος της κουζίνας συνδέεται με τον ρόλο της παρασκευής του φαγητού. Είναι αρκετά συνηθισμένο να μαγειρεύει η γιαγιά για τα παιδιά και τα εγγόνια της διαφορετικό φαγητό από το δικό της. Η παρουσία αυτή της γιαγιάς στο τραπέζι και η διαφορετικότητα του φαγητού της δίνει την αφορμή να εξιστορήσει ιστορίες που συνδέονται με τον τόπο καταγωγής και τα οικογενειακά της βιώματα. Κατά συνέπεια, οι διαφορές στην ποιότητα του φαγητού είναι δείκτης κατάταξης και ιεράρχησης των συμβάντων και των προσώπων», τόνισε η Κυριακή Χρυσού - Καρατζά, κύρια ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας στην Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάζοντας ερευνητικά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες και την εθνοτοπική ταυτότητα των Ποντίων στα Σούρμενα, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα «Η επόμενη μέρα από την Καταστροφή». Σύμφωνα με την κ. Χρυσού - Καρατζά, η παρουσία της γιαγιάς αποτελεί πηγή έκφρασης και διαμόρφωσης της οικογενειακής μνήμης και ιστορίας και -μέσω αυτής και του φαγητού που ετοιμάζει και προσφέρει- «η ανάμνηση των τροφών εγγράφεται στις ενσωματωμένες μνήμες και αναπαράγεται στο χρόνο». Άλλωστε, όπως εκτίμησε, «ο πολιτισμός και η ιστορία μαγειρεύονται και προετοιμάζονται με τρόπους ανάλογους με ένα σωστό γεύμα». Μουσική, γλώσσα, φαγητό, γλέντι και χοροί Ένα βήμα παραπέρα, η ποντιακή ταυτότητα, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, στηριζόμενη σε ισχυρές εθνολογικές καταβολές ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η μουσική παράδοση, η γλώσσα, το φαγητό, το ποντιακό γλέντι και οι ποντιακοί χοροί. Σε αυτό το πνεύμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Κυριακάτικα τραπέζια ή τα τραπέζια στις μεγάλες γιορτές όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια. «Η επιβίωση των ορίων της συγκεκριμένης ομάδας γίνεται εφικτή μέσω της αποτίμησης καθημερινών πρακτικών με έντονο συμβολικό χαρακτήρα όπως η καθημερινή μαγειρική και ιδιαίτερα η τελετουργική μαγειρική που συνδέεται με εορτασμούς και παραδόσεις. Με άλλα λόγια, οι κοινότητες της διασποράς συχνά διατηρούν την αίσθηση της ταυτότητας και της ιστορίας μέσω της κατανάλωσης τροφής» σχολίασε χαρακτηριστικά. Μπορς, ντολμάδες, πίτες και πιροσκί Για τις γυναίκες τρίτης και τέταρτης γενιάς διευκρίνισε ότι «μαγειρεύουν μόνες τους και συνηθίζουν φαγητά που η προετοιμασία τους είναι γρήγορη και εύκολη. Κατά συνέπεια δεν φτιάχνουν φαγητά του τόπου τους και μόνο αν η γιαγιά ή η θεία μαγειρέψει μπορς, ντολμάδες, πίτες και πιροσκί, τότε θα φάνε όλοι». «Η τροφή, το φαγητό και εν γένει η διατροφή ως συλλογικές και συμβολικές πρακτικές γίνονται σημαντικές δίοδοι έκφρασης, διαχείρισης και μεταβίβασης της εθνοτικής και εθνοτοπικής ταυτότητας, που ενδυναμώνουν την οικογένεια και συγκροτούν την κοινότητα» είπε και πρόσθεσε ότι οι Πόντιοι πρόσφυγες στα Σούρμενα της Αττικής, μέσα από τη μνήμη της «εκεί» καθημερινότητας τους, κατασκεύασαν την «εδώ» πραγματικότητά τους. Ειδικά, μέσω των φαγητών που φτιάχνουν σε καθημερινή βάση και σε τελετουργίες του θρησκευτικού εορτολογίου, οι διατροφικές συνήθειες αποτέλεσαν και αποτελούν το όχημα αναπαραγωγής της ποντιακής ή ευρύτερα της προσφυγικής, όπως και κάθε άλλης ταυτότητας ως αυθόρμητη, ενστικτώδης πρακτική αλλά και ως ενσυνείδητη στρατηγική μέσα από πλαίσια, κοινωνικά και συμβολικά. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιστορική μνήμη μέσα από τα φαγητά

Ήταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν μια ομάδα δεκαπέντε οικογενειών από τα Σούρμενα του Πόντου εγκαταστάθηκε στα Σούρμενα της Αττικής, όπου άρχισε να ξαναφτιάχνει τη ζωή …

Δέβασον…

Πως φτιάχνουμε Στύπα

Πως φτιάχνουμε Στύπα

Τα «στύπα», το Ποντιακό τουρσί, είναι αναπόσπαστο κεφάλαιο της Ποντιακής κουζίνας και της διατροφής των Ποντίων. Τα συναντάμε σε όλες της περιοχές του Πόντου και τα …

Δέβασον…