ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Χαβίτς με φούρνικον αλεύρι

Χαβίτς με φούρνικον αλεύρι

Χαβίτς, ένα θρεπτικό Ποντιακό παραδοσιακό πιάτο. Εύκολο στην εκτέλεση – παρασκευή και νοστιμότατο. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Γίνεται σαν κρέμα και τρώγεται ευχάριστα. Το

Τσιριχτά

Τσιριχτά – Οι Ποντιακοί λουκουμάδες

Τα τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων

Η διατροφή και τα φαγητά των Ποντίων διαμορφώθηκαν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα τρόφιμα. Αλλά και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που διέφεραν αρκετά,

Κιντέας ή Κιντέατα

Κιντέας ή Κιντέατα

Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο. Όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες.

Περέκ

Περέκ

Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Τα περέκ ήταν η

Ποντιακά Ωτία

Ποντιακά Ωτία

Ωτία, το γλυκό των παιδικών μας χρόνων! Προσφέρονται ως γλύκισμα, κυρίως σε γάμους και βαπτίσεις. Δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουν. Η ζύμη τους είναι πανεύκολη και