Η Ποντιακή κουζίνα στην αγορά Μοδιάνο
Η ιστορική «αγορά Μοδιάνο» στη Θεσσαλονίκη είναι ένας τουριστικός – γαστρονομικός προορισμός και σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη πόλη. Από αυτή την αγορά τροφίμων, δεν θα …
Η ιστορική «αγορά Μοδιάνο» στη Θεσσαλονίκη είναι ένας τουριστικός – γαστρονομικός προορισμός και σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη πόλη. Από αυτή την αγορά τροφίμων, δεν θα …
Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της, την Καισαρεία. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική …
Το Κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται και μοιράζεται στους παρευρισκομένους σε Ποντιακούς γάμους και σε καλεσμένους στις γιορτές των Ποντίων (π.χ. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κ.α.). …
Βασιλόπιτα αλμυρή; Κι όμως! Η Ποντιακή βασιλόπιτα διαφέρει από τις κοινές βασιλόπιτες. Μιας και είναι μια αλμυρή πίτα και όχι γλυκιά, όπως αυτές που συνηθίζουμε να …
Παρακάτω θα βρείτε μια άγνωστη για πολλούς συνταγή, για να φτιάξετε φέτος τις γιορτές το επονομαζόμενο «Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι». Γιατί τέτοιες παραδοσιακές συνταγές δεν πρέπει …
Το Χριστόψωμο είναι το παραδοσιακό – ευλογημένο ψωμί του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ένα ψωμί αφιερωμένο στην γέννηση του Χριστού, γεμάτο στολίδια και απαραιτήτως επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. …
Τα «Ισλί» ή «Ιτσλί» είναι ημισιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό, με ρίζες από τη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο …
Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή για τη πατροπαράδοτη σούπα των Ποντίων. Ο Τανωμένος Σορβάς λέγεται και «Τανομένος σουρβάς», «Σιρβάς», «Τανώσουπα», «Τανομεζές» ή «Τανοφάι». Όπως και να ειπωθεί, …
Μια καταπληκτική συνταγή, για να φτιάξετε «κιλτιρίτσια». Ένα παραδοσιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό της Ποντιακής κουζίνας. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους γιουβαρλάκια, με πλιγούρι αντί για …
Εάν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα λαχανικό ως το απόλυτο σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου, αυτό θα ήταν σίγουρα η κολοκύθα. Στον Πόντο, από το καλοκαίρι κιόλας, …
Ήταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν μια ομάδα δεκαπέντε οικογενειών από τα Σούρμενα του Πόντου εγκαταστάθηκε στα Σούρμενα της Αττικής, όπου άρχισε να ξαναφτιάχνει τη ζωή …
Η Δράμα είναι ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ο οποίος διαμόρφωσε και ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Η κουζίνα της είναι απλή στον τρόπο μαγειρέματος, όμως πλούσια …
Τα «στύπα», το Ποντιακό τουρσί, είναι αναπόσπαστο κεφάλαιο της Ποντιακής κουζίνας και της διατροφής των Ποντίων. Τα συναντάμε σε όλες της περιοχές του Πόντου και τα …