ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Συνταγή για Χοσάφ

Συνταγή για Χοσάφ

Το «Χοσάφ» είναι ένα Ποντιακό παραδοσιακό επιδόρπιο, με υπέροχα αρώματα της πατρίδας. Η λέξη «Χοσάφ ή Χουσάφι» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη «Hoşaf» που σημαίνει φρούτα

Συνταγή για Δεμέσια

Συνταγή για Δεμέσια

Συνταγές του Πόντου, συνταγές απλές και γευστικές. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Δεμέσια, πρόκειται για Ποντιακά πιτάκια των οποίων η γέμιση μπορεί να αποτελείται

Συνταγή για Κεσκέκ

Συνταγή για Κεσκέκ

Το Κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, που παρασκευάζεται από χυλό βρασμένης κότας – κόκορα, αποφλοιωμένο σιτάρι ή κορκότο, περιχυμένο με λιωμένο βούτυρο. Πρόκειται για ένα φαγητό

Φούστουρον - Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον – Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον), μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της Ποντιακής κουζίνας. Η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των Ποντίων. Η παραδοσιακή εκδοχή

Συνταγή για Σουμάδα

Συνταγή για Σουμάδα

Στην Ποντιακή παράδοση, την ημέρα του αρραβώνα, οι γονείς του νέου μαζί με τον «δεξάμενο» (νονό του γαμπρού), με συγγενείς και τον ιερέα του χωριού, πήγαιναν

Τυρόπιτα με Περέκ

Τυρόπιτα με Περέκ

Μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα με μυζήθρα. Της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα φύλλα Περέκ. Εξάλλου τα Περέκ «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε… αλμυρό

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο ήταν βασική τροφή. Παρασκευαζόταν από τις ίδιες τις αγροτικές οικογένειες, αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί τους από

Γιαγλία - Όπως λέμε Πεϊνιρλί

Γιαγλία… όπως λέμε Πεϊνιρλί

Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα,

Τσιριχτά

Τσιριχτά – Οι Ποντιακοί λουκουμάδες

Τα τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων

Η διατροφή και τα φαγητά των Ποντίων διαμορφώθηκαν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα τρόφιμα. Αλλά και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που διέφεραν αρκετά,