Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μοιραστείτε το

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, στην Αθήνα, το «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας». Που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Σεβασμός στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού»


Ομιλία πρωθυπουργού

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού. Αναφορικά με τη παρουσία του στο Συνέδριο, καθώς και για το ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:

«Επιτρέψτε μου να αποφύγω, σήμερα, τους τυπικούς χαιρετισμούς. Αλλά πραγματικά είναι μεγάλη η χαρά μου, κύριε Πρόεδρε, που βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας. Στην επίσημη έναρξη ενός σπουδαίου επιστημονικού συνεδρίου, διεθνούς εμβέλειας, για το έγκλημα της Γενοκτονίας. Και θεωρώ ότι με αυτήν την εκδήλωση κορυφώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επετειακό έτος, 100 χρόνια από την έναρξη αυτής της τραγικής ιστορίας. Αυτού του τραγικού κεφαλαίου στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.

Η παρουσία μου, λοιπόν, εδώ, σηματοδοτεί κάτι περισσότερο: Σεβασμό και τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια. Σηματοδοτεί τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους. Και την αταλάντευτή μας επιλογή, το πνεύμα του Πόντου να εξακολουθεί να διαπερνά την ιστορία μας. Μέσα από τη διατήρηση όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά και της αγωνιστικότητάς του!


Οι Πόντιοι

Οι Πόντιοι των ακτών της Μαύρης Θάλασσας επί χιλιάδες χρόνια υπήρξαν το απώτατο ανατολικό άκρο του Ελληνικού κόσμου. Επιβίωσαν για αιώνες υπό ξένη κυριαρχία σε μια σχετική γεωγραφική απομόνωση. Διατήρησαν όμως εκεί τον πολιτισμό τους τη γλώσσα τους, γνήσια συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής. Ενώ στην ψυχή του Πόντου έμεινε πάντοτε ζωντανό το όραμα της αναγέννησης, το θυμίσατε και στο μικρό βιντεάκι το οποίο δείξατε:

«Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»

Στον 19ο αιώνα, τα εκπαιδευτήρια του Πόντου, με πρώτο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, έγιναν φωτεινά κέντρα παιδείας για την ευρύτερη περιοχή. Το οικονομικό σφρίγος, το φιλοπρόοδο πνεύμα των Ποντίων χρηματοδότησαν και στήριξαν την άνοδο της Ελληνικής παιδείας, του Ελληνικού πολιτισμού. Και ακριβώς αυτό το δημιουργικό μείγμα οικονομικού και πολιτιστικού δυναμισμού ήταν αυτό που τους επέτρεψε να ακτινοβολήσουν πέραν των δικών τους ορίων.

Στον 20ο αιώνα, ο Ποντιακός Ελληνισμός σφαγιάστηκε και κυνηγήθηκε. Όμως άντεξε. Μπορεί να σκόρπισε σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κράτησε τις ρίζες του και τις μεταφύτευσε όπου βρέθηκε. Και εδώ, στην πατρίδα, όπου κατέφυγε, φρόντισε να μας εμβολιάσει με το πείσμα και τη δημιουργικότητά του.

Οι Πόντιοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική ανόρθωση της πατρίδας μας. Πλούτισαν τον πολιτισμό της. Και την υπερασπίστηκαν σε όλους τους αγώνες της. Με λίγα λόγια, ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού τίμησαν την πατρίδα. Και συνεχίζουν να το κάνουν, κρατώντας ζωντανή και αναπτύσσοντας την παράδοση τους. Μη λησμονώντας τις ρίζες και τα δίκαιά τους.

Χαίρομαι, ιδιαίτερα που βλέπω, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ επίτιμε Πρόεδρε, πολλά νέα παιδιά, εθελοντές σε αυτό το Συνέδριο. Με διάθεση να μάθουν την πραγματική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο καθένας και η καθεμιά με προσωπικές αναφορές. Με κάποια ιστορία την οποία είμαι σίγουρος ότι άκουσαν από παππούδες, γιαγιάδες, μπαμπάδες και μανάδες. Με διάθεση όμως να σκύψουν με τρόπο επιστημονικό και αντικειμενικό απέναντι στην αλήθεια των ιστορικών γεγονότων.

«Διότι μία αλήθεια υπάρχει πάντα. Δεν υπάρχουν πολλές»


Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας

Και αυτό το τριήμερο Συνέδριο το οποίο διοργανώνετε αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό. Όχι μόνο γιατί έρχεται να ερευνήσει πολυεπίπεδα τις αιτίες και τις συνέπειες μιας ιστορικής πληγής που μένει ανοιχτή. Ούτε, απλώς, για να συγκεντρώνει την γνώση επιστημόνων και πολιτικών από όλο τον κόσμο και από την Τουρκία.

Νομίζω ότι η μεγάλη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ακριβώς ο προσανατολισμός του στο μέλλον. Αυτό το οποίο είπατε και εσείς. Πώς θα μάθουμε, πώς θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε στη δική μας ζωή τέτοιες τραγωδίες. Οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει, δηλαδή, να αποκρυσταλλώσουμε συμπεράσματα τα οποία θα οπλίσουν τον σύγχρονο κόσμο, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες. Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό.


Αναγνώριση της Γενοκτονίας

Όπως γνωρίζετε, η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία (ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την Ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών.

Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση (όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου) κινείται μεθοδικά. Γιατί ένα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε: H δικαίωση δεν δοκιμάζεται μόνο στο χρόνο και στους συσχετισμούς των εποχών. Αλλά σε αυτήν ακατάλυτη σχέση την οποία διατηρούν τα έθνη με την ιστορία, αλλά κυρίως με τη δική τους ιστορική συνείδηση».


Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Στην οποία όπως είπε, είχε δεσμευτεί ότι θα σταθεί δίπλα της, στη προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η Ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο.

«Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει. Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο. Αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες Ζώνες.


Επετειακό λογότυπο «G» – Αμάραντα

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έλαβε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, πλακέτα με το επετειακό λογότυπο «G». Το οποίο προκύπτει από την Αγγλική λέξη «Genocide» (Γενοκτονία) και το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ. Καθώς και ένα μικρό στεφάνι από αμάραντα, τα αγριολούλουδα του Πόντου.


Παρακολουθήστε στο παρακάτω video, ολόκληρο τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας». Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μοιραστείτε το