ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Κουζίνα

Ποντιακή Κουζίνα

Χαψοπίλαφον - Χαψολάβασο και Χαψία Τούφα

Χαψοπίλαφον - Χαψολάβασο και Χαψία Τούφα

Χαψία... το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο! Χαψία για τους Πόντιους ήταν το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο! Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές Μαρτίου αλίευαν τόνους χαψία. Ένα μέρος τους το έτρωγαν φρέσκο και ένα μέρος τους το πάστωναν. Λέγεται μάλιστα πως συχνά, σ...

Ρετσέλι από σύκο

Ρετσέλι από σύκο

Ένα παραδοσιακό γλυκό των Ποντίων - Ένα παραδοσιακό γλυκό των Ποντίων. Δεν είναι γλυκό του κουταλιού, μα ούτε και μαρμελάδα. Είναι κάτι άλλο, κάτι μοναδικό! Στις μέρες μας, το συνηθίζουν στην Βόρεια Ελλαδα… Για το γλυκό του κουταλιού χρειάζεσαι άγουρα συκαλάκια. Για την μαρμελάδα ώριμα και λειωμένα. Στο βασιλικό όμως «Ποντιακό» ρε...

Γεύσεις του Πόντου

Γεύσεις του Πόντου

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων - Οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Πόντου, διαμορφώθηκαν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα τρόφιμα, αλλά και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που διέφεραν αρκετά από τη μία άκρη του Πόντου στην άλλη. Επιπλέον οι παρυφές της Ποντιακής γης επηρεάστηκαν αρκετά από τους όμορους γ...

Τα ζυμαρικά στην Ποντιακή διατροφή

Τα ζυμαρικά στην Ποντιακή διατροφή

Διατροφή και πολιτισμός - Ο πολιτισμός στον πλανήτη μας αρχίζει από τη στιγμή που ο άνθρωπος εξασφάλισε για τη διατροφή του σταθερές πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό έγινε με την μόνιμη εγκατάστασή του, σε έναν τόπο και την καλλιέργεια της γης, ιδιαίτερα των δημητριακών. Η διατροφική κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο, πριν από την εισαγωγή τ...

Τσιριχτά

Τσιριχτά

Ποντιακοί λουκουμάδες -  Τα Ποντιακά τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουν με σιρόπι και τους πασπαλίζουν με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπάλιζαν με ζάχαρη ή μέλι. Οι Πόντιοι, ως γλύκισμα, δίνανε στα παιδιά τους τσ...

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα - Η σημερνή συνταγή, δεν είναι ακριβώς Ποντιακή, αλλά χρησιμοποιεί ως βάση της, τα Ποντιακά φύλλα Περέκ. Τα Περέκ, «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε, αλμυρό ή γλυκό! Σήμερα σας παραθέτουμε μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα (με μυζήθρα), της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα Περέκ. ...

Κιντέας ή Κιντέατα

Κιντέας ή Κιντέατα

Ποντιακή συνταγή με τσουκνίδες - Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η λέξη κιντέας ή κινθέα (πληθυντικός: κιντέατα ή κινθέατα) προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα...

Κερκέλια

Κερκέλια

Τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια - Τα κερκέλια είναι παραδοσιακά Πασχαλινά νηστίσιμα κουλούρια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και αλάτι. Είναι λίγο χονδρότερα από αυτά της αγοράς και χωρίς σουσάμι. Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με την Ανάσταση του Λαζάρου. Λέγεται πως τα κερκέλια ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε ο Λάζαρ...

Γιαγλία

Γιαγλία

Όπως λέμε... Πεϊνιρλί - Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’20. Στον Πόντο έφτιαχναν γιαγλία και τα γέμιζαν με ότι βρισκόταν στο σπίτι. Στεγνά φασούλια (καβουρδισμένα στο βούτυρο), βραστά φασόλια, καβουρμά...

Μάθε Ποντιακά

Αγροτέρ - Το σκιάχτρο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Super Gastronom - Μεγάλη ποικιλία σε Ρώσικα προϊόντα

Αλουμινοκατασκευές - Κουφώματα Αλουμινίου στη Θεσσαλονίκη

Life-Events.gr

Ακουστικά βαρηκοϊας και βοηθήματα

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 102 επισκέπτες και 0 μέλη.