ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Κουζίνα

Ποντιακή Κουζίνα

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα - Η σημερνή συνταγή, δεν είναι ακριβώς Ποντιακή, αλλά χρησιμοποιεί ως βάση της, τα Ποντιακά φύλλα Περέκ. Τα Περέκ, «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε, αλμυρό ή γλυκό! Σήμερα σας παραθέτουμε μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα (με μυζήθρα), της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα Περέκ. ...

Κιντέας ή Κιντέατα

Κιντέας ή Κιντέατα

Ποντιακή συνταγή με τσουκνίδες - Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η λέξη κιντέας ή κινθέα (πληθυντικός: κιντέατα ή κινθέατα) προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα...

Κερκέλια

Κερκέλια

Τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια - Τα κερκέλια είναι παραδοσιακά Πασχαλινά νηστίσιμα κουλούρια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και αλάτι. Είναι λίγο χονδρότερα από αυτά της αγοράς και χωρίς σουσάμι. Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με την Ανάσταση του Λαζάρου. Λέγεται πως τα κερκέλια ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε ο Λάζαρ...

Γιαγλία

Γιαγλία

Όπως λέμε... Πεϊνιρλί - Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’20. Στον Πόντο έφτιαχναν γιαγλία και τα γέμιζαν με ότι βρισκόταν στο σπίτι. Στεγνά φασούλια (καβουρδισμένα στο βούτυρο), βραστά φασόλια, καβουρμά...

Κεφίρ το θαυματουργό!

Κεφίρ το θαυματουργό!

Το μυστικό της μακροζωίας των Ποντίων - Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη...

Περέκ

Περέκ

Βασικό στοιχείο της διατροφής των Ποντίων! - Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Ήταν η λύση των Ποντίων γυναικών για να φτιάχνουν πίτες, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Πίτες που την μοναδική τους γεύση την οφείλουν, κατά κύρ...

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο

Το ζύμωμα και το ψήσιμο - Βασική τροφή στον Πόντο το ψωμί, παρασκευαζόταν από τις ίδιες τις αγροτικές οικογένειες, αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί τους από τους φούρνους της πόλης. Ωστόσο το ψωμί δεν ήταν ίδιας ποιότητας, ούτε και είχε ίδια γεύση. Οι εύποροι προτιμούσαν το σταρένιο αλεύρι ...

Ποντιακά Ωτία

Ποντιακά Ωτία

Tο γλυκό των παιδικών μας χρόνων! - Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα την λατρεύεις! Η περιουσία της Ποντιακής κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους Πόντιους αβίαστα, αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν... Οι συνταγές των Ποντίων περνάν...

Γαμπρέ, φούστουρον τρως;

Γαμπρέ, φούστουρον τρως;

Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα - «Γαμπρέ, φούστουρον τρως;» ρωτούσε η μητέρα της νύφης τον μέλλοντα γαμπρό, ενώ του προσέφερε την παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα, κατά το «Νυφόπαρμα». Μελετώντας κανείς τη μαγειρική του Ποντιακού Ελληνισμού εντοπίζει συνταγές μεγαλειώδεις, απλές αλλά μοναδικά γευστικές...

Μάθε Ποντιακά

Χουλιάρ - Το κουτάλι

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Super Gastronom - Μεγάλη ποικιλία σε Ρώσικα προϊόντα

Αλουμινοκατασκευές - Κουφώματα Αλουμινίου στη Θεσσαλονίκη

Life-Events.gr

Ακουστικά βαρηκοϊας και βοηθήματα

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 40 επισκέπτες και 0 μέλη.