Χαρακτηριστικά της Ποντιακής Διατροφής

Μοιραστείτε το

Από τον Πόντο προέρχεται ένα μοντέλο διατροφής, που πρόσφερε μακροζωία και ποιότητα ζωής στους προγόνους μας. Η διατροφή αυτή προσφέρεται ως πρόταση ικανή να αντιπαρατεθεί στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα.

Η πλούσια διατροφική μας παράδοση…


Μακροζωία – Ποιότητα ζωής

Η πολυετής πείρα και εμπειρία, έκανε την Ποντιακή κουζίνα να αντέξει και να φτάσει ως τις μέρες μας, φανερώνοντας την αξία της. Από την περιοχή του Πόντου προέρχεται μια πλούσια διατροφική παράδοση, ένα μοντέλο διατροφής που πρόσφερε μακροζωία και ποιότητα ζωής στους προγόνους μας.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής, λόγω εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, διαμόρφωσε και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων.

Ο Στράβων, γνωστός γεωγράφος της αρχαιότητας, χαρακτήρισε τη περιοχή:

«Χώρα θαυμάσια στη παραγωγή καρπών και προπάντων σιταριού, καθώς και σε κάθε είδος κτηνοτροφίας. Η πεδιάδα είναι γεμάτη δροσιά και καταπράσινη. Τα πλούσια νερά της περιοχής δεν αφήνουν ξηρασία πουθενά.

Ούτε μια φορά δεν έχει αναφερθεί ότι έπεσε πείνα σε αυτά τα μέρη»


Καλλιέργειες

Ο Πόντος είναι μια κατεξοχήν ορεινή περιοχή, με μεγάλη επιφάνεια δασικών εκτάσεων, με πολλούς ποταμούς και συχνές βροχοπτώσεις.

Η διαμόρφωση του εδάφους με το μεγάλο υψόμετρο και τα πολλά παρχάρια (χλοερά οροπέδια σε ψηλά βουνά) οδήγησε στην εκτροφή μεγάλων ζώων, των βοοειδών. Οι ταύροι του Αιήτη μαρτυρούν αυτή την μακραίωνη σχέση.

Στο μικρό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης καλλιεργούνταν κυρίως δημητριακά, φουντούκια (στην παραλιακή ζώνη) και οπωρικά. Μεγάλη ήταν η επάρκεια καλαμποκιού και σιταριού κυρίως στην Τραπεζούντα, απ’ όπου γινόταν εξαγωγές.

Πατρίδα της αρχαιότερης ποικιλίας σιταριού είναι η περιοχή νότια του Πόντου, απ’ όπου μέσω των Βαλκανίων έφθασε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Επίσης η θάλασσα του Ευξείνου Πόντου όπου θεωρείται μια από τις πιο ιχθυοπαραγωγικές θάλασσες του κόσμου, ήταν αρκετή για την προμήθεια ψαριών.


Πρωτεΐνες

Χαρακτηριστικά της Ποντιακής διατροφής είναι η χρήση μικρής ποσότητας κρέατος ως πηγή πρωτεϊνών. Καθώς ήταν ασύμφορη η κατανάλωση του ίδιου του ζώου, σε σύγκριση με την αξιοποίηση του γάλακτος από αυτό.

Ευρεία είναι η χρήση του γάλακτος με τη μορφή όξινων γαλακτοκομικών (γιαούρτι, υλιστόν, πασκιτάν, ταν). Τα όξινα γαλακτοκομικά, με έρευνες, αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία και στην μακροβιότητα.

Εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης ήταν τα ψάρια και από τα πιο γνωστά «ο γαύρος» του Πόντου (τα χαψία).


Δημητριακά – Ζυμαρικά – Άγρια χόρτα

Επίσης πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση δημητριακών. Χαρακτηριστική ήταν η παρασκευή ζυμαρικών ολικής άλεσης, όπως τα κορκότα και τα πλιγούρια (σπασμένα στάρια) και τα προψημένα ζυμαρικά, όπως το Περέκ, το Σιρόν και το Υβριστόν.

Τα προψημένα ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούσαν με σκοπό να ετοιμάσουν γρήγορα και εύκολα γεύματα. Ταυτόχρονα όμως ήταν μια ευκολοχώνευτη τροφ,ή με πολυάριθμες ωφέλειες στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων ήταν η μεγάλη πληθώρα φρούτων, λαχανικών και άγριων χόρτων της περιοχής (τσουκνίδες, παπαρούνες).

Η γνώση των άγριων χόρτων και η ευρύτερη χρήση τους ήταν πολύ σημαντική στην διατροφή των Ποντίων. Μελέτες έδειξαν ότι τα άγρια χόρτα σε σύγκριση με τα καλλιεργήσιμα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και ωμέγα3 λιπαρά οξέα.


Ποντιακή κουζίνα – Ποντιακή διατροφή

Η παραδοσιακή Ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιεί απλά συστατικά χωρίς μεγάλη επεξεργασία και συνδυάζει με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Ο οργανισμός δεν καταπονείται με πολυεπεξεργασμένες τροφές και πρωτόγνωρα συστατικά.

Η Ποντιακή διατροφή προσφέρεται ως πρόταση ικανή να αντιπαρατεθεί στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα, που οδήγησαν σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες.


Διαβάστε επίσης: Βιβλίο για την θρεπτική Ποντιακή διατροφή

Μοιραστείτε το